Σακελλαροπούλου: Τι «κράτησε» από την επίσκεψή της στην Καβάλα. Η Άννα Μισσιριάν, ο Θοδωρής Γκόνης και το δυναμικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας…

Μία «φορτισμένη» ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στον «απόηχο» της διήμερης παρουσίας της στην περιοχή μας

Για δύο ημέρες περιόδευσε στην Καβάλα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην πόλη την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει πλήθος επαφών και συναντήσεων.

Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβαλιώτη οπλαρχηγού Ιλαρίωνα Καρατζόγλου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Καβάλας σε μια τελετή που παράλληλα ήταν και τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης, επισκέφτηκε το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και την Οικία-Μουσείο του Μοχάμεντ Άλι, το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας στις Κρηνίδες και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων [διαβάστε αναλυτικά και δείτε φωτορεπορτάζ πατώντας εδώ].

Το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουλίου 2021 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε σε μία μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όπου αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι της στη Βόρεια Ελλάδα που, εκτός από την Καβάλα, περιελάμβανε «στάσεις» στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

Στην ανάρτησή της η οποία συνοδεύεται με πλήθος φωτογραφιών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στέκεται» στα όσα την εντυπωσίασαν ή τη συγκίνησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Νά τι αναφέρει για την Καβάλα και τους ανθρώπους της:

«Κάθε φορά που ταξιδεύω στον τόπο μας, κάθε φορά που επισκέπτομαι πόλεις και χωριά της περιφέρειας, εδραιώνεται μέσα μου η περηφάνια και ο σεβασμός για τους δημιουργικούς ανθρώπους της, για τον δυναμισμό, την ευρηματικότητά τους, το σθένος τους απέναντι στις δυσκολίες, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Για την ευγένεια και την απλότητά τους. Για τον γόνιμο τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, τις πατροπαράδοτες αξίες με τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Στην πολυήμερη επίσκεψή μου στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, συνάντησα πολλούς τέτοιους ανθρώπους.

[…]

Τελευταίος σταθμός ήταν η Καβάλα. Τα φωτεινά πρόσωπα των μαθητριών δημοτικού που πρώτευσαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής «Ζωγραφίζω τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και είχα τη χαρά να τις βραβεύσω, η κατανυκτική ατμόσφαιρα του Ιερού Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, η αισιοδοξία και το πάθος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη με τον οποίο συζήτησα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η ευρύτητα αντίληψης της Άννας Μισσιριάν που με ξενάγησε στο Ιμαρέτ και το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ στο οποίο προωθείται η μελέτη της πολιτιστικής ιστορίας του Ισλαμικού Κόσμου, η ζεστασιά των ανθρώπων με τους οποίους διασταυρώθηκα στους δρόμους της πόλης ήταν ένα μεγάλο δώρο.

Ανέπνευσα τον ανανεωτικό, δημιουργικό άνεμο που πνέει σε όλη την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και εκτίμησα βαθύτατα όσα σπουδαία συντελούνται και στην πιο μικρή γωνιά της. Αλλά την αισιοδοξία μου ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τα πρόσωπα των ανθρώπων που συνάντησα στο ταξίδι μου.

Σ’ αυτούς, στον έναν και στους πολλούς, είδα να ενσαρκώνεται το δυναμικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας».