Μακάριος Λαζαρίδης: Να αποζημιωθούν άμεσα οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας που επλήγησαν από τον Covid και τις θεομηνίες

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για την αναγκαιότητα στήριξης των σταφυλοπαραγωγών όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας

Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της ΠΕ Καβάλας που επλήγησαν από τον Covisκαι τις θεομηνίες, όπως έπραξε – και σωστά – σε άλλες περιοχές της χώρας, ζητά ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, με θέμα: «Αναγκαιότητα στήριξης των σταφυλοπαραγωγών της ΠΕ Καβάλας που επλήγησαν από τον COVID και τις θεομηνίες».

Όπως τονίζει, οι εν λόγω παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή θέση αφενός εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μείνει ανεκμετάλλευτο μεγάλο μέρος της παραγωγής και αφετέρου λόγω των συχνών θεομηνιών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες.

Ο κ. Λαζαρίδης διαπιστώνει ότι «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καθυστερήσεων στις σχετικές αποζημιώσεις, ενώ ελπίζαμε ότι η Κυβέρνηση θα επιδείκνυε γρήγορα αντανακλαστικά για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των παραγωγών», την ώρα που η Π.Ε. Καβάλας θεωρείται ως μια από τις τελευταίες περιοχές της χώρας με παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη να διασφαλιστεί η έγκαιρη οικονομική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Θέμα: Αναγκαιότητα στήριξης των σταφυλοπαραγωγών της Π.Ε. Καβάλας που επλήγησαν από τον COVID και τις θεομηνίες

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αμπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οφείλουν να τύχουν του άμεσου ενδιαφέροντος και διαχείρισης από την Κυβέρνηση.

Αφενός εξαιτίας της πανδημίας, έμεινε ανεκμετάλλευτο μεγάλο μέρος της παραγωγής. Ειδικά, το επιτραπέζιο σταφύλι, που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, σημείωσε πέρυσι πτώση, τουλάχιστον, κατά 50% των εξαγωγών, γεγονός που έχει επακόλουθη και αντίστοιχη μείωση στο εισόδημα των καλλιεργητών.

Αφετέρου οι συχνές θεομηνίες – κυρίως οι καταστροφικές βροχοπτώσεις,  χαλαζοπτώσεις και οι παγετοί – έχουν επανειλημμένα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες και οδηγήσει σε απόγνωση τους εν λόγω παραγωγούς.

Με δεδομένο ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καθυστερήσεων στις σχετικές αποζημιώσεις, ενώ ελπίζαμε ότι η Κυβέρνηση θα επιδείκνυε γρήγορα αντανακλαστικά για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των παραγωγών, και επειδή η Π.Ε. Καβάλας θεωρείται ως μια από τις τελευταίες περιοχές της χώρας με παρουσία στις διεθνείς αγορές,

ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών της Π.Ε. Καβάλας που επλήγησαν από τον COVID και τις θεομηνίες, όπως έπραξε – και σωστά – σε άλλες περιοχές της χώρας;
  2. Πως μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη οικονομική τους στήριξη σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις;