Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας από τον Υπουργό Εργασίας. Οδηγούνται σε ομαδική απόλυση

Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας για «σκληρή αντεργατική γραμμή»

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 συνεδρίασε για δεύτερη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με αντικείμενο τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας τις οποίες και ενέκρινε.

Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε σχετικά:

«Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει το αντεργατικό της πρόσωπο, ανοίγοντας το δρόμο για ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα. Στις 10 Ιουνίου ο κ. Χατζηδάκης  δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι 133 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της βιομηχανίας αποδείχθηκαν εμπαιγμός.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, υιοθετώντας σκληρή αντεργατική γραμμή, παρακάμπτοντας δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορώντας για το μέλλον 133 εργαζόμενων, έδωσε το έναυσμα για την ομαδική απόλυση τους.

Συγκεκριμένα, ως προεδρεύουσα στην Επιτροπή Ελέγχου των Ομαδικών Απολύσεων, δέχτηκε τις αιτιάσεις της εργοδοτικής πλευράς, αξιολογώντας ότι διεξήχθη η οριζόμενη από το νόμο διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας και των εργαζομένων, κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της εργοδοσίας για να αυθαιρετήσει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τον αντεργατικό της κατήφορο. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, υιοθετεί τις πιο σκληρές αντεργατικές πολιτικές, δομεί μία αγορά εργασίας-ζούγκλα, χωρίς κανόνες και  εργασιακά δικαιώματα, με ανεξέλεγκτες απολύσεις. Η περίπτωση των Λιπασμάτων θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων ως προηγούμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι καθαρή: με την εργοδοτική παρανομία απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία».