Γιάννης Προμούσας: Ούτε «αλχημείες» ούτε «μαγειρέματα» υπάρχουν, όπως αναφέρουν αυτές οι… ανοησίες που ακούμε!

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας δηλώνει ικανοποιημένος από τους ρυθμούς είσπραξης των εσόδων μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου

Για την καλή εικόνα στην πορεία των εσόδων του Δήμου Καβάλας στο μέσο της χρονιάς και με την ευκαιρία της έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2ου 3μηνου, μίλησε στον Alpha Radio 88.6 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας, που με την ευκαιρία απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε για τους ισχυρισμούς του ότι η πορεία των εισπράξεων είναι ικανοποιητική.

«Ικανοποιητική πορεία δεδομένων των συνθηκών»

Αρχικά επισήμανε ότι: «όλα όσα γίνονται στα οικονομικά του Δήμου Καβάλας, αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας ελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο και από ορκωτούς λογιστές. Συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να είναι παραποιημένο ή ψεύτικο. Πριν από λίγες ημέρες καταθέσαμε την έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου Καβάλας για το 2ο 3μηνο του 2021 και απ’ ότι φαίνεται η ικανοποιητική πορεία των εσόδων έχει ενοχλήσει κάποιους, που προσπάθησαν με ψευδείς, δόλιους και ανέντιμους τρόπους να παρουσιάσουν μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική. Κατ’ αρχάς εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είναι όλα τέλεια στα οικονομικά του Δήμου. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι είναι ικανοποιητική η πορεία των εσόδων δεδομένων των συνθηκών που ζούμε. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια οικονομική ύφεση, αλλά παρ’ όλα αυτά τα έσοδα μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δηλαδή, έχουμε εισπράξει το 48.73% των τακτικών εσόδων κάτι που μας βοηθάει να είμαστε μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού που είχαμε θέσει, μιας και είμαστε στη μέση της χρονιάς.

Υπάρχει μεν μια υστέρηση στα μισθώματα, δηλαδή τα ακίνητα που νοικιάζει ο Δήμος, αλλά εκεί γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα υπήρχε αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι οι ενοικιαστές (λόγω της πανδημίας) είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ακόμα και σε ποσοστό 100%. Εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία για να πάρουμε ένα ποσοστό 80% αυτών των ποσών από το Κράτος, όπως κάνει στις περιπτώσεις όλων των ιδιοκτητών ακινήτων».

«Εισπράξαμε το 53% των ανταποδοτικών σε μισό χρόνο»

Κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στη γενικότερη εικόνα των εσόδων δήλωσε ότι: «ικανοποιητικά είναι τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που φτάνουν στο 53%. Είχαμε προϋπολογίσει 7.700.000 και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει υστέρηση στα έκτακτα έσοδα που εξαρτάται άμεσα από τις χορηγίες της Κεντρικής Κυβέρνησης που ήταν μειωμένες.

Βάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, μας βγαίνει ένα αποτέλεσμα από το οποίο φαίνεται ότι έχουμε εισπράξει στο μέσο της χρονιάς το 40% με 41% των εσόδων που είχαμε προϋπολογίσει. Αυτό το ποσοστό λοιπόν είναι ικανοποιητικό δεδομένων των συνθηκών».

Εξηγώντας, στη συνέχεια, περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί με τα ανταποδοτικά, ανέφερε ότι: «σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, επειδή σημειώθηκε η μείωση των συντελεστών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορισμένοι πίστεψαν βλέποντας την αύξηση των εσόδων, ότι η πρόταση που έκαναν για τη μείωση των τελών ήταν η σωστή. Δεν είναι όμως έτσι! Εμείς ενημερώσαμε για τη μείωση τον ΔΕΔΔΗΕ στις αρχές Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος θα εισπράξει, μέσω του λογαριασμού ρεύματος, μέσα στο επόμενο 2μηνο. Δηλαδή η μείωση θα φανεί στην επόμενη 3μηνιαία. Τα τιμολόγια μεν έχουν εκδοθεί αλλά τα χρήματα δεν έχουν μπει στο ταμείο του Δήμου, αφού ο κόσμος δεν έχει πληρώσει. Συνεπώς ο Δήμος έχει προϋπολογίσει σωστά τα χρήματα που έπρεπε να εισπράξει (με την παλαιά τιμολογιακή πολιτική) και μάλιστα εισέπραξε και κάτι παραπάνω λόγω της αύξησης των τετραγωνικών στα σπίτια. Γι’ αυτό λοιπόν δεν είμαστε στο 50% αλλά στο 53%.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα. Είναι απλά και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις. Ούτε «αλχημείες», ούτε «μαγειρέματα» υπάρχουν, όπως αναφέρουν αυτές οι ανοησίες που ακούμε…»!