Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στον Δήμο Καβάλας με τα ενεργειακά στην «ατζέντα» της συζήτησης [φωτογραφίες]

Συνάντηση του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Norbert Barthle

Με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Norbert Barthle, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του Γερμανικού Κοινοβουλίου Rainer Spiering και τον Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Carsten Muller, συναντήθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης των δύο ανδρών στο Δημαρχείο Καβάλας βρέθηκε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του Δήμου Καβάλας και της εκμετάλλευσης νέων μορφών ενέργειας, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Barthle τόνισε ότι έχει ήδη συνυπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, για τη στενότερη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών και των δήμων των δύο χωρών, καθώς και την ανάπτυξη κοινών δράσεων, που θα αφορούν τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, των υποδομών, του τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο κ. Barthle, είναι πλέον απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο αντικατάστασης του πετρελαίου με τη δημιουργία μονάδων υδρογόνου, οι οποίες, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, της γεωγραφικής θέσης, των υποδομών και της σταθερής κυβέρνησης που διεθέτει η Ελλάδα, μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε ότι η προοπτική αξιοποίησης των μονάδων υδρογόνου τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έκανε ο Δήμος Καβάλας από το 2019, για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μέσα από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED, την κατασκευή ενεργειακών κοινοτήτων και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και την προώθηση σημαντικών προγραμμάτων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Μουριάδης ενημέρωσε τον καλεσμένο του για την τουριστική κίνηση που εμφανίζει η περιοχή μας τους τελευταίους δύο μήνες, λέγοντας ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στο 50% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, και αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Barthle να παραστεί στις εργασίες της ετήσιας Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα. [Δελτίο Τύπου]