Το ΚΚΕ Καβάλας στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια

Περιοδεία κλιμακίου του κόμματος στο «Σίγμα» και συνάντηση με τους συνδικαλιστές - Κάλεσε τους εργαζόμενους «να οργανώσουν τον αγώνα τους για να βάλουν φρένο στα σχέδια και της επιδιώξεις της εργοδοσίας»

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ βρέθηκε την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους που εδώ και μέρες βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Η αντιπροσωπεία του τοπικού ΚΚΕ συζήτησε με εργαζόμενους, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Το Βαρέλι» και μέλη του ΔΣ και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Η ΤΕ του ΚΚΕ Καβάλας, μετά την «περιοδεία» στα Πετρέλαια της Καβάλας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων από την Ενεργειακή που προχωρά στο διακηρυγμένο σχέδιο «εξυγίανσης», αφού πρώτα εξασφάλισε το θαλασσοδάνειο των 100 εκατομμυρίων, με έγκριση της ΕΕ και νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, δάνειο με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Είναι βέβαιο πως τις «εθελούσιες» απολύσεις θα ακολουθήσει και νέο κύμα επίθεσης με μειώσεις μισθών, δικαιωμάτων, για να πετύχει η εργοδοσία τους στόχους του «εξορθολογισμού στα κόστη», αν και η κερδοφορία της όλα τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί με επενδύσεις σε Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Αίγυπτο κλπ, εξαγορά της EDISSON, είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφηση του 60% της REPSOL στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, εξαγορά του block 2 από την TOTAL δυτικά της Κέρκυρας!

Μπροστά στα υπερκέρδη η εταιρία βάζει σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των εργαζομένων, του εργοστασίου και ολόκληρης της περιοχής, αφού τους περίπου 80 εργαζομένους (σήμερα μόνιμους, με εξειδίκευση και χρόνια εργασιακής εμπειρίας) θα τους αντικαταστήσει με εργολαβικούς χωρίς δικαιώματα, χωρίς εμπειρία και την αναγκαία εκπαίδευση. Αυτό επιχείρησε μάλιστα σε αυτή την πρώτη φάση των «εθελούσιων» απολύσεων ξεσηκώνοντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων που επί της ουσίας τους καλεί σε 12ωρες βάρδιες και εργασιακή εξουθένωση σε κάποια πόστα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με την σειρά του ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πήρε με την κατάθεση ερωτήσεων τόσο στην βουλή όσο και στην ευρωβουλή, αλλά και συνολικά με τη στάση των κομμουνιστών στο κίνημα και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος, ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια του ομίλου σε βάρος των εργαζομένων. Ιδιαίτερα καυτηρίασε την προκλητική στάση της εργοδοσίας που επί της ουσίας απειλεί με λουκέτο δίνοντας εντολή για αναστολή των εργασιών. Καταδίκασε επίσης την απαράδεκτη αστυνομοκρατία έξω από τις πύλες του εργοστασίου.

Επισήμανε ότι οι εξελίξεις στα πετρέλαια Καβάλας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη και πόσο ψεύτικες είναι οι υποσχέσεις για «δίκαιη ανάπτυξη», «ανάπτυξη για όλους», για «νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες» και άλλα τέτοια «αφηγήματα».

Την ανάπτυξη των κερδών την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Από την μία μπόλικο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, δάνεια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα τους και από την άλλη απολύσεις, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ανάδειξε τις τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που υλοποιούν τις επιδιώξεις της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αμύθητα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και καταδικάζει τους λαούς σε ενεργειακή φτώχια, απολύσεις, καταστροφή του περιβάλλοντος και πολέμους.

Οι εργαζόμενοι των πετρελαίων έχουν συσσωρευμένη πείρα. Μπορούν και πρέπει να βγάλουν ακόμα περισσότερα συμπεράσματα και με αυτή τη δύναμη να οργανώσουν τον αγώνα τους για να βάλουν φρένο στα σχέδια και της επιδιώξεις της εργοδοσίας».