ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη των παραγωγών της Καβάλας που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις

Οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Απόστολος Πάνας ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και πως μπορούν να προστατευθούν στο μέλλον

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Απόστολος Πάνας, σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Καβάλα.

Στην ερώτηση αφού τονίζεται ότι η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, επισημαίνει ότι τις προηγούμενες μέρες επικράτησαν ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Γι’ αυτό ερωτάται ο Υπουργός αν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στην εξατομίκευση των ζημιών προκειμένου να καταβληθούν στους παραγωγούς που επλήγησαν χωρίς καθυστέρηση οι αποζημιώσεις και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να προστατευθούν οι καλλιέργειες από μελλοντικές χαλαζοπτώσεις και λοιπά ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών του ΚΙΝΑΛ

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μέσα στο τρέχον καλοκαίρι»

«Κύριε Υπουργέ, Για ακόμη μια φορά οι αγρότες και οι παραγωγοί της ΠΕ Καβάλας είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μέσα στο τρέχον καλοκαίρι, παρά τις εξαγγελίες των τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

Τις προηγούμενες μέρες επικράτησαν ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Καβάλας που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Σε συνθήκες έντονης οικονομικής ανασφάλειας λόγω και της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας πλήττεται και πάλι.

Επειδή η ηρτημένη παραγωγή καταστράφηκε και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση με τα έξοδα και τις ανάγκες να τρέχουν.

Επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες λόγω της κλιματικής αλλαγής και είναι πιθανό παρόμοια περιστατικά να σημειωθούν και πάλι στο μέλλον.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην εξατομίκευση των ζημιών προκειμένου να καταβληθούν στους παραγωγούς που επλήγησαν χωρίς καθυστέρηση οι αποζημιώσεις;
  2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες από μελλοντικές χαλαζοπτώσεις και λοιπά ακραία καιρικά φαινόμενα»;