Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ [φωτογραφίες]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απένειμε στον Robert Menendez τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής-Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στο επίκεντρο της συζήτησης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου τού απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Παρόντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα εξής:

Κύριε Γερουσιαστά, πρόεδρε, με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τις αμερικάνικες απώλειες στην Καμπούλ. Στις πρόσφατες συζητήσεις που είχαμε ευχόμασταν να μην έχουμε τέτοιες εξελίξεις  αλλά παρόλα αυτά προβλέπαμε ότι ήταν πιθανές, ωστόσο όχι τόσο γρήγορα.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην προώθηση των αμοιβαία επωφελών διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, παραπάνω από δύο αιώνες, αλλά επίσης και στις κοινές αξίες και αρχές, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι οι αρχές που ενέπνευσαν την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας.

Η διακοσιοστή επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, η οποία τιμάται φέτος, δεν αποτελεί μόνον υπενθύμιση της μακράς φιλίας μεταξύ των λαών μας, αλλά επίσης και του οράματος των Εθνών μας να προάγουν αυτές τις Αρχές. Μας τιμά βαθύτατα το ότι η Γερουσία  υιοθέτησε ομόφωνα το Ψήφισμα στη μνήμη της 200ής επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, στις 25 Μαρτίου 2021.

Η εγκάρδια υποστήριξή σας προς τη χώρα μας υπήρξε πάντοτε ανεκτίμητη στον ρουν του χρόνου.

Χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία  σας, να καταθέσετε την «Αμερικανοελληνική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία 2021» στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα προάγει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, μια συνεργασία που ανθίζει και επεκτείνεται συνεχώς, υποστηρίζοντας τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, διευκολύνοντας τη μεταφορά Αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα διευκολύνοντας και προωθώντας πολυμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προάγοντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Είναι το σχήμα «3+1». Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τη συνέχεια του δικομματικού Νομοσχεδίου περί «Προώθησης Συνεταιρισμών Ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, 2019». Ευελπιστούμε, όπως αναφέρατε χθες, πως σύντομα θα γίνει νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τρέχουσα δυναμική και η εξαιρετική ισχύς της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ οφείλει πολλά στην ισχυρή υποστήριξη και την άοκνη προσπάθειά σας. Επιτρέψτε, παρακαλώ σε εμένα προσωπικά, αλλά και εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία), να αναγνωρίσω ειλικρινώς και εκ βάθους καρδίας, την πολύτιμη συνεισφορά σας στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Ελλάδος-ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα.

Η ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά την τελετή

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμένα, να σας απονείμω την υψηλότερη τιμή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Αστέρα Αξίας και Τιμής. Σε αυτήν την τελετή, παρίστανται επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και η Στρατιωτική μας Ηγεσία, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Φλώρος, ο Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός του Ελληνικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός  Πετράκης, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω την παρουσία δύο  αποτελεσματικών διπλωματών, με συνεισφορά στην ενίσχυση των διμερών στρατηγικών μας σχέσεων, τον Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ και την Πρέσβη κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και να τους ευχαριστήσω για τις πρωτοβουλίες και την προσπάθειά τους ώστε η φιλία και οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας να ενισχυθούν περαιτέρω.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να υποδεχόμαστε τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γερουσιαστά, η μακρόχρονη υποστήριξή σας στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί, στην πάροδο του χρόνου, ανεκτίμητη. Η αρωγή σας υπήρξε πολύτιμη σε όλα τα καίρια θέματα που επηρεάζουν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την Ελλάδα, ενός στενού και πολύτιμου εταίρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Χαιρετίζουμε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει, όπως το νομοσχέδιο για την «Αμερικανοελληνική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία 2021». Είμαστε βέβαιοι ότι το Νομοσχέδιο αυτό προάγει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, υποστηρίζοντας τον Ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, διευκολύνοντας τη μεταφορά Αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, και προωθώντας πολυμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προάγοντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.

Η τρέχουσα δυναμική και η εξαιρετική ισχύς της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ οφείλει πολλά στην υποστήριξη και την άοκνη προσπάθειά σας. Αναγνωρίζουμε ειλικρινώς και εκ βάθους καρδίας την πολύτιμη συνεισφορά σας στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Ελλάδος-ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Απονέμουμε λοιπόν τον «Αστέρα Αξίας και Τιμής» στον Γερουσιαστή Μενέντεζ, σε αναγνώριση της εξαίρετης συνεισφοράς του στην εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η ηγεσία σας, ως Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς και η πολυδιάστατη δέσμευσή σας – ως Φιλέλληνα, για περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών, εκτιμάται ιδιαιτέρως. Σας εκφράζω, προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την ευγνωμοσύνη μας. Σας ευχαριστώ.