Και η Καβάλα ανάμεσα στις περιοχές που θα παράσχουν «διευκολύνσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Όλα θα καθοριστούν από τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα την οποία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου 2021

Νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τη δεύτερη μέσα σε 3 χρόνια, υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου 2021, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαΐωάννου.

Με τη νέα συμφωνία, όπως είχε επισημάνει το Law&Order, ανατρέπεται το υφιστάμενο εδώ και 3 δεκαετίες καθεστώς που διέπει τις αμερικανικές βάσεις και στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα η συμφωνία ανανεωνόταν ετησίως, ενώ στο εξής θα είναι πενταετούς διάρκειας.

«Πάρα πολύ θετική» η Αθήνα

Η αμερικανική πλευρά, όπως είναι γνωστό και επιβεβαίωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητούσε πενταετή διάρκεια, κάτι που, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ θετικά, με την προοπτική να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα».

Ο ίδιος, επίσης, απέπεμψε στην -προ ημερών- σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να υπογράψει πενταετή συμφωνία.

«Στις 14 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου -είπε ο κ. Παπαϊωάννου- αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών για να υπογράψει την ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ». Στο μεταξύ «συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Το αγκάθι των εγγυήσεων

Ωστόσο, παρά τις τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, παραμένει αδιευκρίνιστο αν η αμερικανική πλευρά έχει δεχθεί να παράσχει «εγγυήσεις προστασίας» της Ελλάδας, όπως πολλάκις έχουν διαρρεύσει κυβερνητικοί κύκλοι ότι ζητάει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί ότι στο προοίμιο της συμφωνίας του Ιουλίου του 1990, οι ΗΠΑ δεσμεύονταν ότι θα παρείχαν «εγγυήσεις» ασφάλειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, με τη νέα συμφωνία, η Ελλάδα θα παράσχει επιπλέον «διευκολύνσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και η Σκύρος, ενώ μεταξύ αυτών των περιοχών περιλαμβάνεται και η Καβάλα.