ΚΚΕ Καβάλας: Τον φαύλο κύκλο των lockdown μπορεί να τον κλείσει μόνον ο λαός

Ανακοίνωση του κόμματος με αφορμή το «κοκκίνισμα» της Καβάλας στον επιδημιολογικό χάρτη και την επιβολή περιοριστικών μέτρων

Από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 και για μία εβδομάδα τουλάχιστον η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι σε καθεστώς τοπικού Lockdown με την επιβολή νέων, έκτακτων περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που «κοκκίνισε» την περιοχή μας στον επιδημιολογικό χάρτη [διαβάστε αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν πατώντας εδώ].

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, για άλλη μια φορά «φτάσαμε» ως εδώ με ευθύνη της Κυβέρνησης και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας ο οποίος δεν γίνεται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά του Κεφαλαίου, ενώ ευθύνες επιρρίπτει και στους τοπικούς φορείς.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ κάνει λόγο για έναν «φαύλο κύκλο» τοπικών lockdown και απαγορεύσεων που πρέπει επιτέλους να «σπάσει» και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον αν ο λαός διεκδικήσει οργανωμένα και συντεταγμένα τα δικαιώματά του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

«Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο γίνεται με “οδηγό” -σε κάθε φάση- τις “αντοχές της οικονομίας”. Την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας. Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το “καθήκον” της προστασίας της υγείας θεωρείται “κόστος” για το κράτος. και “δίκιο” είναι το “δίκιο” της μεγαλοεργοδοσίας που ξεσαλώνει στις πλάτες των εργαζομένων.

Για ακόμη μια φορά ο Νομός μας “κοκκινίζει”, για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, με 25 μαθητές ανά τάξη, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων, για μια ακόμη φορά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες, για ακόμη μια φόρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχολεία και χώρους δουλείας να γίνονται λάστιχο!

Για ακόμα μια φορά ο Νομός μας “κοκκινίζει” και οι τοπικές Αρχές –Δήμαρχος  Καβάλας και Παγγαίου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου, και τις Αστυνομικές Αρχές– συσκεπτόταν για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα–κοροϊδία, η επιβολή προστίμων! Ήταν αδιανόητο; για όλους αυτούς να ρίξουν έστω την ματιά τους στο νοσοκομείο που ψυχορραγεί, τα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας, και τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια μέρα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας ανακοίνωσε την συγχώνευση των χειρουργικών κλινικών, ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης, να στείλει στα σπίτια τους (με αναστολή) τους ίδιους γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου, που ενάμιση χρόνο τώρα  δίνουν την μάχη, και λίγους μήνες πριν χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια!

Την ίδια ώρα νέα περιστατικά της νόσου που πηγαίνουν στο νοσοκομείο στοιβάζονται σε μια αίθουσα αναμονής μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι από την αντίστοιχη πλέον κλινική. Και για να αδειάζουν πιο γρήγορα τα κρεβάτια, οι ήδη νοσηλευόμενοι  διώχνονται πριν ολοκληρωθεί η νοσηλεία τους, με αποτέλεσμα ένας αριθμός ασθενών  να ξαναγυρίζουν. Ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών και μεταφέρονται από κλινική σε κλινική, ακόμα και αυτοί που έχουν στην ευθύνη τους, τους ασθενείς με covid.

Τα συνεχόμενα άνοιξε-κλείσε, τα τοπικά lockdown, οι απαγορεύσεις, στα οποία επιδίδεται η Κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να τον σπάσει μόνο ο λαός, δυναμώνοντας αποφασιστικά την πάλη του, διεκδικώντας μαζικά και οργανωμένα την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Καλούμε όλο το λαό της περιοχής να διεκδικήσει:

  • Ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος υγείας όλων των βαθμίδων υγείας με όλο το αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό.
  • Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή άμεσα στην δουλειά τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Δημόσια δωρεάν διαγνωστικά τεστ όλων των ειδών για όλους. Να πραγματοποιηθούν άμεσα δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς σε εμβολιασμένους-ανεμβολίαστους,
  • Ουσιαστική ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
  • 15 μαθητές ανά τάξη. Πυκνότερα και δωρεάν δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
  • Μονιμοποίηση πλήρους απασχόλησης για όλες τις σχολικές καθαρίστριες».