ΚΚΕ Καβάλας: Το προσωπικό του Νοσοκομείου έχει φτάσει στα όριά του

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του κόμματος για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της πόλης

Με αφορμή τα κενά τα οποία προέκυψαν από τις αναστολές εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού του Νοσοκομείο της Καβάλας, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για μια κατάσταση «επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου, που έχει φτάσει στα όριά του» και ζητάει από την Κυβέρνηση συγκεκριμένες λύσεις και μέτρα.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Καβάλας

Οι καταγγελίες των εργαζομένων του Γ.Ν. Καβάλας ζωγραφίζουν με τα πραγματικά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο. Στις μεγάλες ελλείψεις που προϋπήρχαν, προστέθηκαν τα κενά που προέκυψαν από τις αναστολές εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού. Συνολικά σήμερα λείπει το 50% των νοσηλευτών που χρειάζεται το νοσοκομείο (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας). Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου, που έχει φτάσει στα όριά του.

Η κυβερνητική πολιτική, που μετράει την υγεία των εργαζομένων στο ζύγι του «κόστους» και αξιοποιεί την πανδημία για την προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών της, φανερώνει στο νοσοκομείο Καβάλας τις τραγικές συνέπειές της:

  • Τεράστια κενά στο προσωπικό, που εξοντώνεται
  • Κλινικές που υπολειτουργούν
  • 100 και πλέον εργαζόμενοι σε αναστολή
  • «Κάλυψη» των κενών από προσωπικό ιδιωτικής κλινικής και από ίδρυμα της εκκλησίας

Προτού στεγνώσει η μελάνη των κυβερνητικών αποφάσεων, προωθείται η διακηρυγμένη πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της παράδοσης της δημόσιας υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όπως διακηρύχθηκε και από τη ΔΕΘ, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις, όπως προωθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην πράξη, δρομολογείται το «νέο ΕΣΥ», που «δε χρειάζεται να είναι δημόσιο», «που δε χρειάζεται τόσα νοσοκομεία», του 10ευρου στους ιδιώτες για τα τεστ, των ολιγόμηνων κακοπληρωμένων συμβάσεων για το προσωπικό, των «συνεργασιών» με τον ιδιωτικό τομέα, της εκμετάλλευσης κάθε αφορμής για να «ξεμπερδεύει» με το μόνιμο προσωπικό.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, όχι ότι «οι ιδιώτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το έργο», που μας «ενημέρωσε» η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δημόσια υγεία και ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Τα κόμματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις που συνέχισαν την υποχρηματοδότηση στην υγεία, που εγκαινίασαν «ΣΔΙΤ-νοσοκομεία», που μεγάλωσαν τα κενά και τις ελλείψεις, που πριμοδότησαν τον ιδιωτικό τομέα, που αρνήθηκαν την επιστράτευσή του σε συνθήκες «πολέμου», αντίθετα φρόντισαν και φροντίζουν για την κερδοφορία του, έχουν διαλέξει δρόμο.

Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και για όλο τον λαό, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διεκδίκησης όσων απαιτούνται σήμερα για την προστασία της υγείας, της λειτουργίας των νοσοκομείων για όφελός τους, της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

  • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά του νοσοκομείου Καβάλας, με μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Η θέση «να δοθεί η δυνατότητα στις διοικήσεις να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους συνολικά για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών
  • Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή στη δουλειά τους

Να παρθούν όλα τα μέτρα σε σχολεία, σχολές, ΜΜΜ, χώρους δουλειάς, μέτρα ενημέρωσης και επιτήρησης, ώστε ο απαραίτητος καθολικός εμβολιασμός να συνοδεύεται από όσα τον καθιστούν πραγματικό όπλο της επιστήμης και δικαίωμα του λαού και όχι να μετατρέπεται σε εργαλείο διαχωρισμού και άλλοθι αντεργατικής επίθεσης.