Νίκος Παναγιωτόπουλος: Με την Αυστρία έχουμε τις ίδιες αξίες και απόψεις για την ασφάλεια και την άμυνα [φωτογραφίες]

Με την επίδειξη περιφρούρησης συνόρων από στρατό και αστυνομία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αυστρία

Ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας μαζί με την Αυστριακή ομόλογό του. Κλαούντια Τάννερ σε ειδική ενημέρωση για τη διαχείριση της διελεύσεως συνόρων στο Άιζενσταντ.

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί μετέβησαν σε συνοριακή διάβαση του ομοσπονδιακού κρατιδίου Μπούργκενλαντ και παρακολούθησαν επίδειξη περιφρουρήσεως συνόρων από μεικτά στρατιωτικά και αστυνομικά κλιμάκια.

Μετά το πέρας της δραστηριότητος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Καλή μου φίλη και συνάδελφε κ. Κλαούντια Τάννερ, άντρες και γυναίκες των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, Κυρίες και κύριοι, είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία σήμερα το απόγευμα, να έρθουμε εδώ, στα ειρηνικά σύνορα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, για να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική και πολύ αποτελεσματική επίδειξη των ικανοτήτων ελέγχου συνόρων των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με την Αυστριακή Αστυνομία. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Είχα την ευκαιρία και την τιμή να επισκεφθώ το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας και να ανταλλάξω απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, το μέλλον της Ευρώπης στις ιδιαίτερα αιφνίδιες και δραματικές πολιτικές εξελίξεις και τη διμερή μας αμυντική συνεργασία. Όλα αυτά με την καλή μου συνάδελφο, την Υπουργό κ. Τάννερ. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Κατανόησης για μια καλύτερη και πιο εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας, στον τομέα της Άμυνας.

Όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω νωρίτερα, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που έχουν μια πολύ φιλική και στενή σχέση, αφού πάνω-κάτω μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις και αξίες σε θέματα ασφαλείας και άμυνας και γενικότερα στη σταθερότητα στην περιοχή μας αλλά και αλλού. Αυτά τα στοιχεία σχεδόν μας υποχρεώνουν να βρούμε τρόπους να επεκτείνουμε την αμυντική μας συνεργασία και ακριβώς αυτό πρόκειται να κάνουμε μαζί με όλους τους εταίρους στην Ευρώπη αλλά και αλλού.

Έχουμε πάνω-κάτω τις ίδιες απόψεις στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας στον περιβάλλον μας. Στην συζήτησή μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην πιθανή εμφάνιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την ανατολή προς τη δύση. Πιθανότατα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε εντατικοποίηση αυτών των ροών στο εγγύς μέλλον. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα όραμα της Ευρώπης περιτριγυρισμένης από τοίχους και φράχτες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε την επαρκή προστασία των εθνικών μας συνόρων.

Στη δική μας εμπειρία πριν ένα χρόνο, μια εμπειρία κατά την οποία βοηθηθήκαμε σημαντικά από τους αυστριακούς φίλους μας, καταφέραμε να προστατεύσουμε και διαφυλάξουμε τα δικά μας σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και τα σύνορα της Ευρώπης, ενάντια σε κάτι που προτιμώ να χαρακτηρίζω ως «οργανωμένη εισβολή». Έχοντας φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Αστυνομία μας, αναπτύσσοντας τη ροή πληροφοριών, εντατικοποιώντας την παρακολούθηση σε όλο το μήκος και το πλάτος των συνόρων μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε τακτικά στο πεδίο.

Και τελικά, έχοντας το προνόμιο να λαμβάνουμε άμεσα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μια από τις πρώτες χώρες που το έκανε αυτό ήταν η Αυστρία και γι’ αυτό θα ήθελα άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον και αυτό παρακολούθησα και σήμερα σε αυτήν την εξαιρετική επίδειξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία της Αυστρίας. Για άλλη μια φορά, πολλές ευχαριστίες που μου κάνατε την τιμή και μου δώσατε την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη επίδειξη και επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να επαναλάβω την ανοιχτή μου πρόσκληση σε εσάς αγαπητή συνάδελφε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτησή μας στην Αθήνα.

Σας ευχαριστώ πολύ».