Εμμανουηλίδης για θάνατο Κουράκη: Από σήμερα φτωχότεροι…

Δήλωση του τ. βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του πρώην υπουργού και αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Πέθανε το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2021 σε ηλικία 73 χρονών, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και είχε γίνει γνωστός για τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα, όπως και σε ακτιβιστικές ενέργειες για το παλαιστινιακό.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και το 2015 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τον θάνατο του Τάσου Κουράκη, ο τ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καλό σου ταξίδι, ακριβέ μας σύντροφε…

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, ελάχιστοι, που έρχονται στη ζωή όχι για να τη ζήσουν, αλλά για να την ομορφύνουν, να τη φωτίσουν, να της δώσουν νόημα, ν’αναχαιτίσουν τη μιζέρια και την πονηριά και να μάς δείξουν με τη στάση τους το δρόμο της ελευθεροφροσύνης και της αξιοπρέπειας. Κι’είναι αυτοί που λειτουργούν ως οδοδείχτες.

Με την απώλεια του συντρόφου και φίλου Τάσου Κουράκη, όσοι πορευτήκαμε μαζί του, νιώθουμε ότι χάνουμε ένα σπάνιο αμάλγαμα εσωτερικής ευγένειας και ανυποχώρητης επαναστατικότητας, αφορμημένης από κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

Όλα τα πεδία της πολυσχιδούς δράσης του, τόσο της ιατρικής επιστήμης και της πολιτικής, όσο και της ποίησης, ο Τάσος κατάφερε να τα οξυγονώσει με το ύφος, το ήθος και την απαράμιλλη δοτικότητά του.

Από σήμερα, φτωχότεροι, θα ζούμε με την παρακαταθήκη που αφήνει σ’όλους μας το ανθρωπιστικό του αποτύπωμα, επαληθευοντας το “ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή.”

Καλό σου ταξίδι, ακριβέ μας σύντροφε».