Νίκος Παναγιωτόπουλος: Εγκαινίασε το Κέντρο Αριστείας Αντιαεροπορικής Άμυνας στα Χανιά [φωτογραφίες]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το Κέντρο αναδεικνύει την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου  Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

Το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence – IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίος είναι η χώρα μας και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης, εγκαινίασε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο (Paolo Ruggiero), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Διοικητής IMAD CoE Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Τζίκας.

Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει στην Συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής  Άμυνας.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει δε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στις, ήδη υφισταμένες, Μονάδες και Κέντρα στα Χανιά, που αναδεικνύουν την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου  Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας που απηύθυνε ο κ. Υπουργός:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να σας καλωσορίζω στην Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE).

Η Ελλάδα είναι το Κράτος παροχής Εθνικού πλαισίου αυτού του νέου, διαπιστευμένου από το ΝΑΤΟ, Κέντρου Αριστείας, καθώς και Κράτος-Χορηγός δώδεκα επιπλέον Κέντρων. Αυτό το γεγονός αποτελεί απτή απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την εξεύρεση λύσεων σε σύνθετα ζητήματα, μέσω της κοινής προσπάθειας.

Η Ελλάδα είναι σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ. Υπήρξαμε πάντα δεσμευμένοι στις θεμελιώδεις κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας, και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προάγονται η συνοχή και η ενότητα. Η σημερινή τελετή αναπαριστά ένα ακόμη ορόσημο της συνεισφοράς μας στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη ένα όλο και περισσότερο πολυσχιδές φάσμα προκλήσεων των πιθανών εναέριων και πυραυλικών απειλών, με εύρος που εκτείνεται από τα απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως τους βαλλιστικούς ή προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες απειλές, στόχος των Κρατών-συμμάχων πρέπει να είναι η βελτίωση τα ων τεχνολογικών τους πλεονεκτημάτων, η ανάπτυξη συνεργειών, καθώς και η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας είναι πολύ σημαντικός. Κύριος στόχος του είναι η βελτίωση των ικανοτήτων διαλειτουργικότητας της συμμαχίας, καθώς και η ανάπτυξη ιδεών, δογμάτων και βέλτιστων πρακτικών, στον τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, μέσω της συνολικής έρευνας, και της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), η Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης, και το Κέντρο FORACS, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό Συμμαχικό κόμβο. Έτσι υπογραμμίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της νήσου Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

Θα ήθελα να καλωσορίσω του εκπροσώπους όλων των Κρατών παροχής Εθνικού πλαισίου  στο IAMD CoE, καθώς και τους εκπροσώπους των λοιπών συμμαχικών κρατών. Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή περισσότερων κρατών μελλοντικά, θα επιφέρει πρόσθετη αξία στο Κέντρο και θα αναβαθμίσει επιπλέον τις δυνατότητές του.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, ως φιλοξενούσα χώρα, θα υποστηρίζει πάντα τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας και θα παρέχει βοήθεια, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον Διευθυντή και το προσωπικό του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, κάθε επιτυχία στην επίτευξη της απαιτητικής αποστολής τους.

Σας ευχαριστώ».