Χρήστος Ποτόλιας: Νά γιατί καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2022

«Μακριά» από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της Καβάλας και «κοντά» στους... εργολάβους το ΤΠ_2022 σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ως ανεδαφικό και… «εργολαβοκεντρικό» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Ποτόλιας το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2022 το οποίο «έρχεται» προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αποδομεί τα «έργα» και τις προτεραιότητες που το νέο ΤΠ θέτει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «μία από τα ίδια», μακριά από τις ανάγκες των δημοτών και «κοντά» στους εργολάβους οι οποίοι «έχουν περικυκλώσει τον Δήμο».

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Ποτόλια και τους λόγους που η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2022.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού βρίσκεται και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα  για το 2022

«Από το Τεχνικό Πρόγραμμα , το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εργατικές οικογένειες, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και… επαναπρογραμματισμούς ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Όσα  EΡΓΑ γίνονται, ρίχνουν το οικονομικό βάρος στο «χαράτσωμα» των πολιτών, στη μετακύλιση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών (σχολείων, παιδικών σταθμών, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου) στις πλάτες των  λαϊκών στρωμάτων.

Από αυτά τα χρήματα των δημοτών και όσα αφορούν νέα και συνεχιζόμενα έργα, προορίζονται για τις τσέπες των ποικιλώνυμων εργολάβων που έχουν περικυκλώσει τον Δήμο και έχουν αναλάβει ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου απαξιώνονται, αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά. Τα έργα αυτεπιστασίας είναι ανύπαρκτα….

Ηχούν σαν ειρωνεία τα ποσά στις νέες συντηρήσεις των 42.900 € για “πυρκαγιές – πυρασφάλεια κλπ”, των 20.000 € για “Συντηρήσεις αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων…”. Επίσης στα νέα έργα ακούγονται σαν αστείο τα 114.955 € για “Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις – οδοσήμανση Δ.Ε Φιλίππων”, τα 150.000 € για “Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων”.

Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα έργα, αυτά δείχνουν τον χαρακτήρα του Τ.Π. που είναι σε έργα βιτρίνας: 1.878.542€ “Ανάπλαση πλατείας Καπνεργάτη”, 994.971€ “δημιουργία  Κέντρου Εμπορίου”, 887.000 € “Ανάπλαση Λιμένα ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”.

Προξενεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός στα νέα έργα η “Κατασκευή υποδομών και διανοίξεις οδών στην περιοχή (του πολύπαθου) Περιγιαλίου” με 1.122.194 €, που είναι χρήματα αποκλειστικά των δημοτών (εισφορές σε χρήμα), τι στιγμή που για να “λειτουργήσει” η περιοχή του Περιγιαλίου σαν σύγχρονος οικισμός, χρειάζονται πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό έπρεπε να εξασφαλιστούν, αίτημα το οποίο ούτε φραστικά δεν θέτετε.

Όσο για τη σχολική στέγη, δεν προϋπολογίζετε κανένα νέο έργο που να αφορά σε σχολική στέγη, όλο δε το ΤΠ εξαντλείται στα γνωστά σχολικά συγκροτήματα (12ο Δημοτικό, πολύπαθο Γυμν.-Λύκειο Κρηνίδων, Δημοτικό Παληού, Ν. Καρβάλης) που σαν της Άρτας το γεφύρι συνεχίζονται οι επεμβάσεις, που είναι αμφίβολο αν ολοκληρωθούν το 2022 .

Η Τοπική Διοίκηση εξακολουθεί να ”υποσιτίζεται” από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης, ενώ τα προβλήματα της πόλης και των χωριών πολλαπλασιάζονται. Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων.

Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, κατασκηνώσεις, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, έργα-συντηρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, συγκοινωνίες κ.λπ. Και αυτό ενώ παραμένει στην ανεργία ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό εργατών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών, κάθε ειδικότητας εργαζομένων που μπορούν να τα υλοποιήσουν. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση όχι τις ανάγκες, αλλά το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο “ξεχειλίζει” στις διεθνείς τράπεζες, στα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, κ.α..

Με αφορμή και το Τ.Π. αναδεικνύεται η τεράστια κυβερνητική ευθύνη στη μη παροχή επαρκών κονδυλίων αλλά και στην απαγόρευση επάνδρωσης των υπηρεσιών με το κατάλληλο νέο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό, μέσω προσλήψεων, για νέες μελέτες, επαρκή σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση έργων,.

Θεωρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των στελεχών του δήμου  συμβάλλουν καθοριστικά με ξεχωριστή προσπάθεια για να υλοποιούνται όποια έργα και δράσεις γίνονται από το δήμο και δεν έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Επίσης σημαντική είναι η προσφορά των εργαζόμενων στο δήμο με ελαστικές – προσωρινές σχέσεις, που παρά τις άθλιες απολαβές και στην οργάνωση της δουλειάς τόσων ανθρώπων από λίγο μόνιμο προσωπικό, συμβάλουν στη βελτίωση των δράσεων του δήμου.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση”, που το ΚΚΕ στηρίζει, καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να έχουν τα Τεχνικά Προγράμματα στις προτεραιότητές τους την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών στις πόλεις και τα χωριά…».