Στην Καβάλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την επίσημη παρουσίαση του ευρωπαϊκού οδηγού του ODIHR κατά της μισαλλοδοξίας

Ως κεντρικός ομιλητής, ο πρώην υπουργός θα συζητήσει για τις βαθύτερες αιτίες της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους έναντι μουσουλμάνων στην Ελλάδα σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργανώνουν το Υπουργείο Παιδείας και το Ερευνητικό Κέντρο MOHA

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΑΣΕ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Ερευνητικό Κέντρο MOHA διοργανώνουν στην Καβάλα την εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του οδηγού «Understanding Anti-Muslim Hate Crimes – Addressing the Security Needs of Muslim Communities».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 09:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imaret.

Κάθε χρόνο, αρκετοί πολίτες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμάνων, είναι θύματα εγκλημάτων μίσους. Η βία έχει τις ρίζες της στη μισαλλοδοξία και στις διακρίσεις, οι οποίες αποτελούν απειλή τόσο για τους πολίτες όσο και για την κοινωνία και τη συνοχή της.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των στερεοτυπικών αντιλήψεων και κάθε μορφή βίας, έχοντας στόχο την προστασία των ελευθεριών των πολιτών, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέταξε έναν πρακτικό οδηγό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική γλώσσα.

Εκπρόσωποι από την ελληνική κυβέρνηση, μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα συζητηθούν τις βαθύτερες αιτίες της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους έναντι μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας μιας ολιστικής απάντησης από τοπικές, εθνικές και διεθνείς αρχές έναντι των φαινομένων θρησκευτικών διακρίσεων και βίας.

Κατόπιν των τοποθετήσεων των επίσημων φορέων, θα ακολουθήσει ειδικό εργαστήριο με τη συμμετοχή αστυνομικών, σωμάτων ασφαλείας και μελών της μουσουλμανικής κοινότητας.

H εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και αγγλικά με παράλληλη μετάφραση, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατήστε εδώ

Zoom Meeting ID: 841 6249 9146
Passcode: oscemoha

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης έχει ως εξής:

09:30-09:50 Εισαγωγικές Εισηγήσεις

 • Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων
 • Matteo Mecacci, Διευθυντής, ODIHR

09:50-10:10 Κεντρικός ομιλητής

 • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

10:10-11:10 Εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας κατά των μουσουλμάνων, ανάγκες ασφάλειας και προκλήσεις των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και απαντήσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου

 • Συντονίστρια: Μαργαρίτα Πουρνάρα, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή

Ομιλητές:

 • Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων
 • Άννα Μισσιριάν, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA
 • Άκης Καρατράντος, Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας στον Υπουργό Επικρατείας
 • Mohamed Elzahabi, Πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του Τεμένους Αθηνών
 • Ιλκνούρ Κιγκιντζή, Μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης, δασκάλα
 • Αϊτέν Δαμάντογλου, Μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, δασκάλα Κορανίου

11:10-11:30 Παρουσίαση του πρακτικού οδηγού του ODIHR «Κατανόηση των Εγκλημάτων Μίσους κατά των Μουσουλμάνων – Αντιμετώπιση των Αναγκών Ασφάλειας των Μουσουλμανικών Κοινοτήτων»

 • Sabrina Saoudi, Σύμβουλος για την Καταπολέμηση της Μισαλλοδοξίας και των Διακρίσεων κατά των Μουσουλμάνων, Τμήμα Ανοχής και Μη Διακρίσεων, ODIHR