«Στίγμα» Καβάλας στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιβερίας

Ανακοινώθηκε και επίσημα ο διορισμός του καπτ. Δημήτρη Λεμονίδη με καταγωγή από την Καβάλα ως νέος Επίτιμος Πρόξενος της Λιβερίας στην Ελλάδα, με έδρα τον Πειραιά και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια Αττικής

Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιβερίας ανακοίνωσε τον πρόσφατο διορισμό του καπτ. Δημήτρη Λεμονίδη με καταγωγή από την Καβάλα ως νέο Επίτιμο Πρόξενο της Λιβερίας στην Ελλάδα, με έδρα τον Πειραιά και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια Αττικής. Ο διορισμός αυτός αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021.

Ο καπτ. Δημήτρης Λεμονίδης υπήρξε επί μακρόν υποστηρικτής του Νηολογίου της Λιβερίας, έχοντας διακεκριμένη καριέρα στη Ναυτιλία. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Element Shipmanagement S.A. και στο παρελθόν ήταν συνιδρυτής της Ciel Shipmanagement S.A.  Πριν την επιτυχημένη του καριέρα ως εφοπλιστής, διετέλεσε επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος του Germanischer Lloyd.

Η Κυβέρνηση της Λιβερίας προσβλέπει στη συνεργασία της με τον καπτ. Δημήτρη Λεμονίδη που θα προωθεί τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές προσπάθειες της Λιβερίας στην Ελλάδα και είναι περήφανη που έχει ένα τόσο διακεκριμένο άτομο ως μέλος του Προξενικού της σώματος. Όλα τα αιτήματα Ελλήνων κατοίκων και οντοτήτων για ισχύουσες υπηρεσίες Λιβερίας που σχετίζονται με το Νηολόγιό της μπορούν να απευθύνονται στον Επίτιμο Πρόξενο καπτ. Δημήτρη Λεμονίδη ή στο Νηολόγιο της Λιβερίας απευθείας.

Η Κυβέρνηση της Λιβερίας έχει απαλλάξει τους καπτ. Νικόλαο Σούτο και Αλέξανδρο Σούτο εκ των καθηκόντων τους ως Επίτιμους Πρόξενους της Λιβερίας στην Ελλάδα και οι απαιτούμενες πληροφορίες διαβιβάστηκαν στις Ελληνικές Αρχές. Καθώς αποσύρεται από τον ρόλο του στο Προξενικό Σώμα της Λιβερίας, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιβερίας ευχαριστεί τον καπτ. Νικόλαο Σούτο για την πολυετή υπηρεσία του.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Λεμονίδης

Ο κ. Δημήτριος Λεμονίδης αποφοίτησε από τη Ναυτική Σχολή Οινουσσών και ολοκλήρωσε τη ναυτική του καριέρα στην εταιρεία LIVANOS BROTHERS με τον βαθμό του Υποπλοιάρχου.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Αννόβερου της Γερμανίας από όπoυ αποφοίτησε με το δίπλωμα του Ναυπηγού Μηχανολόγου.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ (Duisburg) στη Διαχείριση Μετάλλων και Συγκολλήσεων.

Για περισσότερα από 25 χρόνια ο κ. Λεμονίδης υπήρξε στέλεχος του διεθνούς Νηογνώμονος «Γερμανικό Λοϋδ» με έδρα το Αμβούργο, συμμετέχοντας για περισσότερο από 15 χρόνια στο συμβούλιο διαχείρισης (Board of Management) του οργανισμού.

Το 2001 αποχώρησε από το Γερμανικό Λόϋδ και ίδρυσε μαζί με τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο την εταιρεία CIEL SHIPMANAGEMENT, της οποίας υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2012, οπότε ίδρυσε μαζί με τους γιούς του Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο τη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς container ELEMENT SHIPMANAGEMENT S.A., της οποίας είναι πρόεδρος ως και σήμερα.

Από τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. Λεμονίδης είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Λιβερίας στην Ελλάδα, με έδρα τον Πειραιά.

Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ο κ. Λεμονίδης έχει έντονη κοινωνική παρουσία. Διατέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA, μέλος της Ελληνικής επιτροπής του Νηογνόμωνα DNV-GL, μέλος της τεχνικής επιτροπής του LLOYD’S REGISTER, μέλος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος (τέως αντιπρόεδρος) καθώς και μέλος του Ναυτικού Ομίλου της Ελλάδος.