ΚΚΕ Καβάλας: Μακρόνησος «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον κινηματογράφο «OSCAR», για το Νταχάου της Μεσογείου, μέσα από τα λόγια όσων εξορίστηκαν εκεί και πόνεσαν, βασανίστηκαν αλλά δε σταμάτησαν να ονειρεύονται και να ελπίζουν

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ – παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ «Μακρόνησος “Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά”».
Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στις 7μμ, στον κινηματογράφο «OSCAR».
«Το σημείο όπου κυλά σήμερα η Ιστορία μας είναι το τοπίο που το έγκλημα δοξάστηκε ως υπέρτατη αρετή.
Μέρα χωρίς αίμα εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο.
Εδώ η ζωή είναι να αφουγκράζεται τον δήμιο σαν έρχεται. Μέρα και νύχτα… Ώσπου να μπερδευτεί η μέρα με τη νύχτα και να γίνει μόνο νύχτα…».
Με αυτά τα λόγια εισάγεται ο θεατής στο ντοκιμαντέρ και περιδιαβαίνει στο νησί της φρίκης, στο Νταχάου της Μεσογείου όπως ονομάστηκε…
«Πρωταγωνιστές» του τα λόγια των συντρόφων μας που εξορίστηκαν εκεί, που πόνεσαν, που βασανίστηκαν, που δε σταμάτησαν λεπτό να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Λόγια που γεμίζουν την καρδιά με εικόνες, λόγια και περιγραφές που δυσκολεύεται καμιά φορά να χωρέσει ο ανθρώπινος νους… Και πλάι στις πολύτιμες μαρτυρίες που οι σύντροφοι μας άφησαν – ώστε τίποτα να μην ξεχαστεί – η οθόνη γεμίζει με τη θάλασσα, τα απόκρημνα βράχια, τον άνεμο, τους σωρούς από σκυρόδεμα και πέτρα που βρίσκονται, ακόμα, διάσπαρτα στο νησί και έχουν τα ίχνη των εξόριστων. Πολύτιμα είναι και τα ντοκουμέντα που περιέχονται στο ντοκιμαντέρ, όπως φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, καθώς και έργα τέχνης αγωνιστών εικαστικών που είτε σχεδιάστηκαν κρυφά πάνω στη Μακρόνησο, είτε φιλοτεχνήθηκαν αργότερα με έντονες τις μνήμες από τον μαρτυρικό ετούτο τόπο.