ΚΚΕ Καβάλας: Χαιρετίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής που ζητάει την άμεση απελευθέρωση των 17 κρατουμένων και την παύση της δικαστικής δίωξης τους

Για οργή και αγανάκτηση που ξεχειλίζει στον Καβαλιώτικο λαό κάνει λόγο το ΚΚΕ Καβάλας με αφορμή τα γεγονότα στα Πετρέλαια και τη σύλληψη 17 εργαζόμενων στο εργοστάσιο, μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή χαιρετίζει τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων καθώς και την μαζική έκφραση αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της Καβάλας, τόσο στο χώρο έξω από το εργοστάσιο όσο και το βράδυ έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση.

Το ΚΚΕ ζητάει να απελευθερωθούν άμεσα οι 17 κρατούμενοι και να πάψει κάθε δικαστική δίωξη σε βάρος τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

«Ντροπή και Αίσχος. Άμεση απελευθέρωση των 17 κρατουμένων. Να πάψει κάθε δικαστική δίωξη – τρομοκρατία»

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας που αντιστέκονται στην επιβολή εργασιακής γαλέρας και έχουν απέναντί τους «θεούς και δαίμονες». Τη μαζική έκφραση αλληλεγγύης από εργαζόμενους της Καβάλας όπως αυτή εκφράστηκε έξω από τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας εχθές αλλά και αργά το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει και εκφράζεται πολύμορφα από το σύνολο του καβαλιώτικου λαού. Δεν πρόκειται απλώς για τη δικαιολογημένη εναντίωση σε όσα εγκληματικά είδαμε: στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εταιρίας, τα ψέματα και τη λάσπη, τη συκοφαντία που εξαπολύθηκε συντονισμένα απέναντι σε ένα δίκαιο αγώνα. Για την ωμή βία του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού που επιστράτευσε εκατοντάδες ΜΑΤ, αστυνομικές δυνάμεις, ασφαλίτες λες και είχε να αντιμετωπίσει … την αφρόκρεμα του κοινού ποινικού εγκλήματος. Την «αποφασιστική» στάση της κυβέρνησης που απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι «τα δίνει όλα» όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και ότι το «κόστος» το λογαριάζει μόνο όταν πρόκειται να προστατευτεί η ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Την «εκκωφαντική» σιωπή κομμάτων και τοπικών αρχών, συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο) που τις κρίσιμες αυτές ώρες αποτελούν χρήσιμη «υπηρεσία» και σαφή επιλογή «στρατοπέδου».

Πρόκειται για την έκφραση της γνήσιας εργατικής λαϊκής αλληλεγγύης αυτών που ξέρουν να κλείνουν τα αυτιά στις «σειρήνες» του κοινωνικού αυτοματισμού. Που δεν πατούν τις «μπανανόφλουδες» που πετούν αυτοί που για χρόνια θέλουν να διασπάσουν την εργατική τάξη και μιλούν για «καλοπληρωμένους», «τεμπέληδες», «κακομαθημένους» εργαζόμενους των Πετρελαίων. Άλλωστε το «έργο το έχουμε ξαναδεί» με τους απολυμένους των Λιπασμάτων τα προηγούμενα χρόνια. Που σήμερα βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα που μπορούν να γίνουν οδηγός και εφόδιο για τους αγώνες που θα έχουμε μπροστά μας.

Γιατί σήμερα γίνεται ακόμα πιο καθαρό ότι η ενότητα της εργατικής τάξης είναι το απαραίτητο όπλο όταν οι καταπιεσμένοι αποφασίσουν να τα βάλουν με τους καταπιεστές. Ότι απέναντί μας σε αυτό τον αγώνα δεν έχουμε μόνο την αδίστακτη εργοδοσία που χθες λεγόταν Λαυρεντιάδης και σήμερα Ενεργειακή. Ότι ο μύθος της «υγιούς επιχειρηματικότητας» έχει ξεσκεπαστεί γιατί κάθε επιχειρηματικός όμιλος ένα μόνο «θεό» υπηρετεί, αυτόν της δικής του απρόσκοπτης κερδοφορίας στον ανταγωνισμό του με τους υπόλοιπους «καρχαρίες» του πλούτου. Ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργατών που συνειδητοποιούν ότι «χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά» και οι μόνες θυσίες που έχουν αξία είναι αυτές του αγώνα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Ότι τελικά κάθε υποχώρηση στις ορέξεις και τα «θέλω» της εργοδοσίας της δίνει το περιθώριο να πάρει ακόμα μεγαλύτερη φόρα για να επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Για αυτό οι εργάτες δεν ωφελεί να «βάζουν πλάτη» μήπως και τα αφεντικά τους λυπηθούν!

Καλούμε και τις επόμενες μέρες όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν τη θέση τους στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών.

Ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο καθαρά να διεκδικήσουμε:
– Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι μηνύσεις, οι διώξεις, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία
– Καμία μεταβολή στους όρους εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Πετρέλαια – Καμία απόλυση
– Εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας εξέδρας και χερσαίων εγκαταστάσεων

Μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το Λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής».