Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 στη Βρέστη της Γαλλίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, στη Βρέστη της Γαλλίας.

Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε Γεύμα Εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και του Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean-Pierre Lacroix). Συζητήθηκε η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Τη δεύτερη μέρα ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στις σε Συνόδους Εργασίας αναφορικά με τα Τρέχοντα Θέματα (Current Affairs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σε κοινό Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε ότι «συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους».

Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. «Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

Όσον αφορά στη Στρατηγική Πυξίδα υπογράμμισε ότι αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με  την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η Στρατηγική Πυξίδα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) και τον Υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας κ. Αρβίντας Ανουσκάουσκας (Arvydas Anuskauskas), όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.