ΚΝΕ Καβάλας: Το «φαινόμενο της κουβέρτας» στα σχολεία έχει υπεύθυνους

Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ για τα σχολεία και την υποχρηματοδότηση της Παιδείας

Με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ κατακρίνει τις εικόνες με μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου της Καβάλας να είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες την ώρα του μαθήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «την ευθύνη έχει η κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης για την Παιδεία».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ Καβάλας

Το «φαινόμενο της κουβέρτας» έχει κάνει την εμφάνιση του σε σχολεία του νομού Καβάλας αυτές τις μέρες. Λόγω των ανοιχτών παράθυρων στις σχολικές τάξεις που προβλέπουν τα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης, υπάρχουν τμήματα και σχολεία που οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα μες στην παγωνιά.

Τα κρούσματα στα σχολεία εξακολουθούν να καλπάζουν και οι μαθητές ανησυχούν αν την επόμενη μέρα θα μπορούν να πάνε σχολείο ή αν θα έχουν κολλήσει οι ίδιοι ή οι καθηγητές τους, λόγω των μέτρων «ατομικής ευθύνης» που έχουν εφαρμόσει από την αρχή της χρονιάς το Υπουργείο και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το ψύχος και να περιμένουν αν θα αρρωστήσουν από πνευμονία ή από Covid. Tην ευθύνη έχει η κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το φαινόμενο εμφανίζεται οξυμένο στα παλιότερα σχολεία, σε σχολεία που δε λειτουργούν σωστά ή και καθόλου τα καλοριφέρ, που αναγκάζονται στοιχειωδώς και με «ίδια μέσα» να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα, που δεν έχουν μόνωση, που δεν υπάρχει πετρέλαιο-παρότι βρισκόμαστε σε μια περιφέρεια της χώρας η οποία αντλεί πετρέλαιο.

Προφανώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν οι αρμόδιοι είχαν υιοθετήσει τα αιτήματα του μαθητικού, του εκπαιδευτικού, του γονεϊκού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, για αραίωση των μαθητών στα τμήματα, για δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για υποδομές και προσωπικό στην εκπαίδευση. Αντί αυτών, έχουμε φιέστες για τα “Rafale”

Θέλουν να καταλήξουμε να επαναλαμβάνουμε το 2022 τις ιστορίες που μας έχουν πει οι παππούδες μας, για το πώς πηγαίνανε σχολείο, κουβαλώντας κούτσουρα για τη σόμπα!

Οι μαθητές πλέον έχουν πείρα. Μέσα από τη ζωή τους καθημερινά στα σχολεία, αλλά και μέσα από τους αγώνες που έχουν δώσει, μπορούν να δουν πιο καθαρά:

  • Τί σημαίνουν όλοι αυτοί οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων που κάνουν το σχολείο χειρότερο, πιο δύσκολο και πιο ακριβό για την τσέπη τους
  • Τί αποτέλεσμα έχουν τα ανύπαρκτα μέτρα του Υπουργείου για την πανδημία μέσα στα σχολεία
  • Πόσο ενδιαφέρονται τελικά κυβερνήσεις και αρμόδιοι κάθε πόλης (Δήμος, Δευτεροβάθμια) για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών
  • Τη μεγάλη σημασία των συλλογικών αγώνων και διαδικασιών μέσα από τα μαθητικά συμβούλια και τις συνελεύσεις, σε συντονισμό με άλλα σχολεία της πόλης και πανελλαδικά. Μαζί με τους γονείς μας, τους εκπαιδευτικούς μας ,τους εργαζόμενους στα πετρέλαια Καβάλας, μαζί με όλο το λαό

Η ΚΝΕ στέκεται δίπλα στους μαθητές για να παλέψουμε μαζί για ένα δημόσιο σχολείο που δεν θα τους αφήνει να ξεπαγιάζουν, ούτε να φοβούνται μην αρρωστήσουν, που δεν θα είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για ένα σύγχρονο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη μόρφωση όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα.