Μακάριος Λαζαρίδης: Με νέα μέτρα η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα

Με ποιο τρόπο αποφάσισε να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα η Κυβέρνηση στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει

Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού. Στόχος, αυτή τη δύσκολη στιγμή των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να στηριχθούν για μία ακόμα φορά εμπράκτως, όπως συμβαίνει διαρκώς από τον Ιούλιο του 2019.

Συγκεκριμένα:

  1. Υπογράφτηκε χθες η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50.000.000 ευρώ. Οι αγρότες θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
  2. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  3. Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι, με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30.000.000 ευρώ.
  4. Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
  5. Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50.000.000 ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική Κ.Υ.Α. από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, με δήλωσή του, σημειώνει:

«Από την πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αυτό επιβεβαιώνεται και με τις σημερινές, νέες ανακοινώσεις ενίσχυσης τους, στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.

Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές δυσκολίες».