Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακλόνητη η υποστήριξη της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Επισήμανε ότι, η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον της πατρίδας μας για τους ομογενείς μας στην Μαριούπολη που δοκιμάζονται από τον ρώσικο βομβαρδισμό.

Επιπρόσθετα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, επισημαίνοντας το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

220316c-066

Σχετικώς με τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή της στάσης αποτροπής και άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Υπουργός σημείωσε ότι η σταθερή αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο ως σύνολο, για όλους τους Συμμάχους χωρίς εξαίρεση. Η εξασφάλιση ίσης ασφάλειας για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από την εγγύτητά τους με τη Ρωσία, παραμένει βασικό καθήκον της Συμμαχίας.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πραγματικά αποτελεσματική προοπτική 360 μοιρών και να διασφαλιστεί η ικανότητα αποτροπής και άμυνας έναντι απειλών που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε μια στενή άποψη της ασφάλειας που εστιάζει αποκλειστικά στις τρέχουσες απειλές, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, αλλά η Συμμαχία οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται επίσης από τον Νότο και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους στη σταθερότητα των μελών του ΝΑΤΟ.

Επισήμανε ότι, η Ελλάδα συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισής του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων, αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Επίσης σημείωσε ότι είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Όπως δήλωσε στη Βουλή και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και σήμερα».

Στο περιθώριο της έκτακτης Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τον Βούλγαρο Ομόλογό του Ντραγκομίρ Ζάκωφ (Dragomir Zakov).