Μπάμπης Δράκος: Η διπλή ανάγνωση των 9 υποψηφιοτήτων της ΝΔ για τον Δήμο Καβάλας

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Καβάλα, μιλά για το τοπίο που έχει δημιουργηθεί για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και το κρίσιμο ερώτημα σε ποιον χρόνο θα γίνει η εκκίνηση των διαδικασιών σε κεντρικό επίπεδο 

Τα της κεντρικής πολιτικής σκηνής με άξονα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχολίασε στον Alpha Radio 88.6 ο πρόεδρος της διοικούσας  πιτροπής εκλογικής περιφέρειας της τοπικής ΝΔ Μπάμπης Δράκος , αλλά, κυρίως το αυξημένο ενδιαφέρον των κομματικών στελεχών για τον Δήμο Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη δεν «τρέχει» διαδικασία για να ζητήσει κάποιος επίσημα τη στήριξη της ΝΔ.

Η γενική πολιτική κατάσταση

Με ένα πρόγραμμα μαμούθ με 45 δις ευρώ, στηρίξαμε επί δύο χρόνια την οικονομία, είπε  αρχικά ο κ. Δράκος. «Η σημερινή  κρίση είναι διαφορετική από την κρίση των τελευταίων δύο ετών, με την κρίση της πανδημίας που έπληξε κυρίως τέσσερις τομείς, την εστίαση, την διασκέδαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.  Είναι μια κρίση που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το πρόγραμμα αυτό. Η σημερινή κρίση που έγινε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει όλους τους κλάδους της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και η προηγούμενη. Κρίση που προκάλεσε ένα πληθωρισμό και μια πιθανή ανεργία. Δηλαδή εάν έχουμε τον στάσιμο πληθωρισμό και ανεργία θα επιφέρει θεωρητικά τουλάχιστον αύξηση των επιτοκίων. Αν συμβεί αυτό, τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος και από κεί και μετά θα έχουμε φαινόμενα  που ζήσαμε στο παρελθόν πολλές χώρες και εμείς βέβαια. Η κρίση στην Ουκρανία που είναι σε εξέλιξη, έχει παρακάμψει όλους τους φυσικούς μηχανισμούς  διαμόρφωσης τιμών. Γι αυτό και βλέπουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συνεχώς να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τίποτα. Επίσης έχουμε  και το εξής παράλογο. Ότι  η ζήτηση παραμένει , η τιμή του φυσικού αερίου δεν διαμορφώνεται με την προσφορά και ζήτηση,  γιατί η προσφορά υπάρχει, πράγμα που το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα και πρέπει να αντιμετωπιστούν  και συγχρονισμένα και συντονισμένα. Και σ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγγελία του πρωθυπουργού».

Τι συμβαίνει με τα δικά μας στην τοπική αυτοδιοίκηση

Υπάρχει πληθώρα υποψηφίων  για τον Δήμο της Καβάλας και αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Όπως λέει ο κ Δράκος, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, όπως έλεγε ο αείμνηστος Καραμανλής. «Υπάρχουν εννέα υποψήφιοι. Το ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, δείχνει κάτι. Δείχνει ένα κενό εξουσίας και το οποίο δείχνει οργή, δηλαδή ότι πάω να καταλάβω τον χώρο , να πάω να πάρω τον Δήμο. Αν στην κοινή γνώμη και αν μέσα μας πιστεύαμε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου πήγαινε άριστα, θα υπήρχαν υποψήφιοι ή θα τρέχαμε να ψάχνουμε υποψηφίους; Αυτή είναι μια ανάγνωση. Υπάρχει και μία άλλη που λέει πως δεν θα υπήρχε κανένας υποψήφιος, αν η διοίκηση του Δήμου πήγαινε καλύτερα και έδινε σημεία ζωής , έργου στην κοινωνία της Καβάλας. Είναι απλά τα πράγματα».

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαδικασία για να ζητήσει κάποιος τη στήριξη της ΝΔ

«Από κει και μετά δημιουργούνται προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε η ΝΔ να ασχολείται με πολλούς υποψηφίους. Όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία για να ζητήσει κάποιος επώνυμος με αίτησή του την στήριξη της ΝΔ. Αλλά δημιουργούνται αυτή την στιγμή τάσεις, όπου άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον δημαρχιακό θώκο και μάλιστα είναι εννιά περιπτώσεις που η ΝΔ πρέπει να τις εξετάσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει κάτι από την ΝΔ, όμως είναι δυνατόν το κόμμα να μη δει αυτόν που βγαίνει και λέει ότι ενδιαφέρεται για να γίνει Δήμαρχος; Όχι βέβαια. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν είναι μέλη του κόμματος. Και αυτές τις περιπτώσεις η ΝΔ οφείλει και πρέπει να τους δει. Το επίσημο είναι ο ενδιαφερόμενος να έρθει στα γραφεία της ΝΔ όταν ανοίξουν οι διαδικασίες και να πει την άποψή του. Αυτή την στιγμή είναι ανεπίσημα όλα. Όμως δεν μπορεί η ΝΔ, ένα κόμμα εξουσίας, να αφήσει την ιστορία της επιλογής των υποψηφίων, να δει τι επικρατεί , τους τελευταίους δύο  – τρεις μήνες».

Αναδρομή στο 1998

«Στην ιστορία της Καβάλας, το 1998 υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι, άλλη φορά σε  τόσο μεγάλο βαθμό δεν είχαμε τόσα άτομα. Και ακόμα είναι νωρίς για να δούμε ποιόν θα στηρίξει η ΝΔ.  Κάποιοι σ αυτή την πορεία θα φύγουν από την κούρσα διαδοχής. Και αυτός είναι ο σκοπός της κομματικής οργάνωσης, να μπορεί να συνθέσει όλο αυτό το παζλ και να πάει συγκροτημένα και συντονισμένα. Από κει και μετά αρχίζουν άλλα προβλήματα, όπως η συγκρότηση ενός συνδυασμού που δεν είναι και μικρό πράγμα.

Τα οργανωμένα κόμματα ξεκινούν τις διαδικασίες, όποτε κουνηθεί το δάχτυλο της κεντρικής διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση  όμως, επειδή συμπίπτουν χρονικά κάποιες ημερομηνίες, πιθανολογούμε  ότι θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και από κει και μετά θα ασχοληθεί το κόμμα με τις δημοτικές εκλογές. Εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν του χρόνου τον Ιούλιο, όταν συμπληρωθεί τετραετία, η ΝΔ σε κεντρικό επίπεδο θα ασχοληθεί με τις υποψηφιότητες από τον Αύγουστο; Δηλαδή δύο μήνες πριν τις εκλογές; Είναι δυνατόν μέσα σε δύο μήνες να μπορέσεις να κάνεις πρόγραμμα; Δεν προλαβαίνεις να κάνεις ούτε την πρόταση κατάθεσης συνδυασμού καλά- καλά.  Άρα στο «παρασκήνιο» οι κομματικές οργανώσεις τώρα δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, για να έχουν γνώση του τι γίνεται και που μπορούμε να έχουμε μια συνεννόηση και να πάμε μπροστά. Διότι φημολογείται ότι όλοι θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα.  Από κει και μετά πρέπει να καταλάβουν ότι αν όλοι προσπαθήσουν να κατέβουν στις εκλογές και να κάνουν συνδυασμό, δεν θα τα καταφέρουν. Και οι μισοί να το κατορθώσουν είναι δύσκολο. Διότι πρέπει να συγκεντρώσουν 150 άτομα».

Χρειάζονται καινούργια άτομα για την πολιτική σκηνή

«Πρέπει να βρεθούν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σκηνή. Ήρθε  καιρός  να δούμε καινούργιους ανθρώπους. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι κομματικοί οργανισμοί, τα κόμματα εξουσίας που είναι συγκεκριμένα, παίζουν τον ρόλο τους. Αν δεν υπάρχει το κόμμα που θα σου δώσει μια βάση, δεν μπορείς να κινηθείς. Έχουμε δει ανεξάρτητους συνδυασμούς που εξαφανίστηκαν με ικανότατους αρχηγούς, γιατί δεν υπάρχει υπόβαθρο και μια κομματική σταθερά και αυτή είναι η κάθε κομματική οργάνωση. Η ΝΔ από τώρα πρέπει επισήμως να ασχοληθεί με το θέμα. Αν γίνουν του χρόνου τον Μάιο βουλευτικές εκλογές και έρθει τον Αύγουστο η ΝΔ και πει στις νομαρχιακές επιτροπές ότι ξεκινάμε. Τότε θα δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν; Δεν πρέπει από τώρα να κάνουμε μια προεργασία; Αυτός που έχει κότσια θα πρέπει να καταθέσει τη πρότασή του, μια διακήρυξη αρχών, ετοιμάζει ένα συνδυασμό και προχωράει. Η ΝΔ θα σταθμίσει τα πράγματα έτσι και αλλιώς  και θα πάρει θέση, αντιθέτως με ότι φημολογείται. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να μη πάρει θέση για τον Δήμο Καβάλας. Πάντα η ενασχόληση με την πολιτική, δημιουργεί νέα δεδομένα και δεν πρέπει να είναι μόνο η τέχνη του προβλέπειν ή η τέχνη του εφικτού, αλλά πρέπει να υπάρχει και η τέχνη του τι κάνουμε σήμερα».