Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η πιο ξεχωριστή προσωπικότητα, στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην έναρξη της ημερίδας της Σχολής Εθνικής Άμυνας για τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος κήρυξε την έναρξη ημερίδας, την Τέταρτη 30 Μάρτιου 2022, την οποία συνδιοργάνωσαν η Σχολή Εθνική Αμύνης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με κεντρικό θέμα: «Στρατηγικές Επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εξωτερική Πολιτική», στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς επίσης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου  Αναστάσιος Λιάσκος και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού  Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης:

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  ανέφερε τα εξής:

«Kυρίες και κύριοι,

όντως είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να βρίσκομαι εδώ στην ημερίδα που οργανώνει η Σχολή Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε να προκύψουν μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία που θα ακολουθήσει, η ανάδειξη των διδαγμάτων από την ανάλυση των στρατηγικών επιλογών του Ελευθερίου Βενιζέλου ως την Εξωτερική Πολιτική.

Επειδή όμως είμαι σίγουρος -κι εγώ έτσι θα το ένιωθα- σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, το ακροατήριο αδημονεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση κι όχι για ένα ακόμα χαιρετισμό, απλά θα επικεντρωθώ σε τρία τέσσερα στοιχεία που νομίζω θα έπρεπε να λάβουμε υπ’όψη μας προκειμένου να εισχωρήσουμε καλύτερα στην προσωπικότητα του μεγάλου Ηγέτη, του μέγιστου, αν θέλετε, των πολιτικών που πραγματικά χάραξαν ανεξίτηλα την πορεία της χώρας μας, ιδίως στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και να πω τα εξής:

Ας κρατήσουμε κάποια στοιχεία.

Πρώτον, το όραμα, δηλαδή μεγάλη στρατηγική σκέψη! Η Μεγάλη ιδέα, η Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών!

Δεύτερον, η στρατηγική στόχευση. Πώς να πραγματώσεις το όραμά σου, το όραμα που έχεις για την Πατρίδα σου μέσα από τις σωστές επιλογές, δηλαδή να ταχθείς -αυτό που ακούμε πολύ συχνά σήμερα- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η πρόβλεψη, η στόχευση να ταχθεί η Ελλάδα σε ένα διεθνές πολικό σύστημα με έντονες τάσεις αστάθειας, όπως άλλωστε αποδείχτηκε αργότερα με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, π’ως θα τοποθετηθεί η χώρα στην σωστή πλευρά. Η επιλογή, ας πούμε, των ναυτικών δυνάμεων, (βασικά της Αγγλίας), δεδομένων των ειδικών συνθηκών και των στοχεύσεων της χώρας ως ναυτική δύναμη και εμπορικό σταυροδρόμι η ίδια, ασφαλώς η σωστή επιλογή.

Τρίτον, η εξωστρέφεια, η αξιοπιστία και η διαπραγματευτική ικανότητα! Πώς καλλιεργώντας πολύ στενές σχέσεις με τους Ηγέτες των χωρών που επέλεξαν να είναι οι σύμμαχοι της χώρας, πώς πείθοντάς τους ότι τα συμφέροντα των χωρών -και της Ελλάδος- συγκλίνουν, οδήγησε στα εθνικά ωφέλιμα αποτελέσματα.

Τέταρτον, η ευστροφία, οι διπλωματικοί ελιγμοί, η αξιοπιστία του ανδρός ως έγκυρου συνομιλητή των μεγάλων. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα ιδίως σε εποχές που δεν είχε, να το πω έτσι, διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Πώς διαπραγματεύτηκε έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μετά την εθνική καταστροφή.

Και τέλος, το τελευταίο στοιχείο το οποίο δεν αναφέρεται μόνο στον Ελευθέριο Βενιζέλο κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά είναι βασική συνθήκη ώστε η χώρα να πηγαίνει μπροστά και να καταγάγει νίκες. Ξέρετε στη μακραίωνη ιστορία της, η χώρα μας ιδίως στη νεότερη εποχή εναλλάσσεται ανάμεσα σε μεγάλες εθνικές νίκες, αλλά και βαρύτατες εθνικές καταστροφές. Όποτε καταγάγαμε ιστορικές και μεγάλες εθνικές νίκες νομίζω ότι συνέτρεχαν σωρευτικά -μαζί δηλαδή- τρία βασικά στοιχεία:

  • Πρώτον, ισχυρή και αποφασισμένη ηγεσία.
  • Δεύτερον, υψηλότατο ηθικό στο λαό, μια εθνική ομοψυχία, ένα συλλογικό αίσθημα, το οποίο ωθούσε τον λαό να συμμετάσχει σε μεγάλες εθνικές προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις κι αυτό βέβαια είχε εθνικά ωφελιμότατα αποτελέσματα, και
  • Τρίτον, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες συνέδραμαν σε αυτή του την προσπάθεια.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα από την πορεία του ήταν και συνετέλεσε και στα τρία στοιχεία. Ισχυρή ηγεσία ήταν ο ίδιος, ασφαλώς! Το εθνικό συλλογικό ηθικό, το ενέπνευσε διά της ηγεσίας του και του παραδείγματός του και τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλε όπως ακούστηκε παρά πολύ σωστά, πολύ αποφασιστικά ώστε να δημιουργηθούν και να βάλουν κι αυτές την συνεισφορά τους, το πολύ μεγάλο λιθαράκι τους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, την πραγμάτωση των μεγάλων εθνικών ιδεών και του οράματός του.

Γι’ αυτά πραγματικά θα μείνει η πλέον, ίσως, ξεχωριστή προσωπικότητα στην νεότερη πολιτικής μας Ιστορία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτά υποθέτω ότι θα αναλύσουν και οι εγκυρότατοι ομιλητές στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν με τα δύο πάνελ.

Κλείνοντας, ανατρέχω ξανά στην ομιλία μου, οφείλω να μην παραλείψω να ευχαριστήσω θερμά τη Σχολή Εθνική Άμυνας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την οργάνωση αυτή της ημερίδας. Να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου για την φιλοξενία εμβληματικό αυτό χώρο.

Είμαι παραπάνω από πεπεισμένος ότι όλοι θα βγούμε σοφότεροι από αυτή την ημερίδα και θα εξαχθούν τα πλέον ουσιαστικά κι έγκυρα συμπεράσματα και διδάγματα για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής, τόσο στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Αν το ζητούμενο είναι η χώρα να έχει και να επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική της σε ταραγμένους καιρούς σε ένα σύνθετο, ίσως πιο σύνθετο από ποτέ, και δυνητικά αποσταθεροποιητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό, τότε νομίζω ότι το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν έχει πάρα μόνο να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει.

Με αυτά τα λόγια να κηρύξω την έναρξη λοιπόν του συνεδρίου αυτού και να καλέσω στο βήμα, ως ίσως και πρώτη τοποθέτηση περισσότερο παρά χαιρετισμό, τον καλό φίλο κι εκλεκτό συνάδελφο, τον αξιότιμο κ. Υπουργό των Εξωτερικών για τη δική του τοποθέτηση».