Λαϊκή Συσπείρωση: Ταφόπλακα στη λειτουργία της Καλαμίτσας η πρόταση της ΕΤΑΔ

Ανοιχτή επιστολή Χρήστου Ποτόλια προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας - Τους ζητά να απορρίψουν την πρόταση συνεκμετάλλευσης και να «φέρουν» το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΑγωνιστική διεκδίκηση μαζί με τον λαό της Καβάλας της παραχώρησης της Καλαμίτσας στο Δήμο με δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση σε αυτήν ζητά ο Χρήστος Ποτόλιας, απορρίπτοντας συλλήβδην την πρόταση της ΕΤΑΔ που πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνει τον κίνδυνο «εμπορευματοποιημένης λειτουργίας» της λαϊκής παραλίας σε βάρος των δημοτών και ζητά το θέμα να «έρθει» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για να υπάρξει η απαραίτητη «νομιμοποίηση» για δυναμική διεκδίκηση της Καλαμίτσας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας.

«Μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίοι καλούνται την Τρίτη 12 Απριλίολυ 2022 προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της λαϊκής παραλίας Καλαμίτσας.

Το θέμα εισάγεται στην Οικονομική Επιτροπή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφαση του Δημάρχου, που στηρίζεται στο νόμο της ΝΔ για την περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των Δήμων, παρόλο που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ (εκκρεμεί εκδίκαση στην Ολομέλεια). Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα νομιμοποιήσουν με την συμμετοχή τους στη συνεδρίαση την παρανομία;

Η τελική πρόταση αποτελεί ταφόπλακα στη λειτουργία της παραλίας όπως για χρόνια υπήρχε παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών. Επί της ουσίας η από κοινού διαχείριση και εκμετάλλευσή της, με απαίτηση μίνιμουμ εσόδων για τα δύο μέρη (Δήμος και ΕΤΑΔ) σημαίνει είτε παράδοση σε ιδιώτη είτε απευθείας εμπορευματοποιημένη λειτουργία. Κι άλλο χαράτσι δηλαδή! Χαράτσι για το αυτονόητο δικαίωμα του λαού στην πρόσβαση σε οργανωμένη παραλία δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές.

Αργά ή γρήγορα ο λαός και η νεολαία που για δεκαετίες είχε πρόσβαση σε μια δημοτική παραλία χωρίς πληρωμή, από τις λίγες εναπομείνασες σε τέτοιο καθεστώς και ενταγμένη στον ιστό της πόλης, θα αντιμετωπίσουν απαγορευτικά «εισιτήρια», πανάκριβες «υπηρεσίες» από ιδιώτες που θα καταβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους υπέρογκα μισθώματα.

Για την αρνητική εξέλιξη έχουν ευθύνη όλες οι προηγούμενες και η σημερινή δημοτικές αρχές που δεν διεκδίκησαν από την εκάστοτε κυβέρνηση την παραχώρηση της παραλίας στο Δήμο με τα αντίστοιχα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα απαραίτητα έργα. Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η σημερινή διοίκηση που μπήκε στο «παζάρι» με την ΕΤΑΔ γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις απαντήσεις (αφού είναι δεδομένο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο).

Υπάρχει και σήμερα άλλος δρόμος. Αυτό υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, αυτό διεκδικούν και οι Καβαλιώτες. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική που όλα τα θυσιάζει στο βωμό της «επιχειρηματικότητας», της «ανταποδοτικότητας», όλα τα βάζει στο ζύγι του «κόστους-οφέλους». Ο λαός τα Καβάλας πληρώνει ήδη πανάκριβα αυτήν την πολιτική: με χαράτσια, δημοτικά τέλη, πρόστιμα, «ελεγχόμενη στάθμευση», υπηρεσίες καθαριότητας, πανάκριβο νερό κ.ά. Δεν σηκώνει άλλα βάρη!

Η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμφωνούν με αυτό το μοντέλο ακόμα και στον τομέα της ποιότητας ζωής για χιλιάδες Καβαλιώτες που βρίσκουν στην ακτή της Καλαμίτσας ένα «αποκούμπι» αναψυχής, αφού δεν μπορούν να απολαύσουν στοιχειωδώς λίγες μέρες διακοπών, φέρουν τεράστια ευθύνη. Θα βρουν απέναντί τους το οργανωμένο κίνημα, σωματεία και μαζικούς φορείς σε όποια αρνητική εξέλιξη. Για να παραμείνει η Καλαμίτσα λαϊκή πλαζ με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες.

Συνάδελφοι, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αναλαμβάνετε ιστορικές ευθύνες για την Καλαμίτσα. Μη πάρετε στις πλάτες σας την άκρως αρνητική εξέλιξη για το λαό της Καβάλας, υιοθετώντας ουσιαστικά την οριστική  εξαφάνιση των ελάχιστων επιλογών αναψυχής που έχουν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας.

Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με μία και μοναδική απόφαση: άρνηση στην πρόταση της ΕΤΑΔ, απόρριψη και όλων των αντιπροτάσεων που κατέθεσε η δημοτική αρχή ερήμην του λαού της Καβάλας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με το λαό της Καβάλας της παραχώρησης της Καλαμίτσας στο Δήμο με δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση σε αυτήν. Διεκδίκηση ανάπλασης της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.