Μουριάδης για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Δεν μετριούνται όλα με το χρήμα…

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισμα για το ΔΙΠΑΕ-Υπήρξε τελικά ψηφοφορία για την κατάργηση του Τμήματος; Οι θέσεις της τοπικής κοινωνίας δια στόματος καθηγητών, φοιτητών, βουλευτών και εμπορικού κόσμου-Στην Καβάλα η Νίκη Κεραμέως

Έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της κατάργησης του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου 2022, με το Σώμα να δίνει τον λόγο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φοιτητές και στον εμπορικό κόσμο, με όλους να συμφωνούν ότι όχι μόνον δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το ΔΙΠΑΕ, αλλά τουναντίον, να ενισχυθεί έτι περισσότερο.

«Ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι η εισήγηση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ ήταν να καταργηθεί το Τμήμα Φυσικής, με την αιτιολογία -όπως έμαθα εγώ- ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών. Δε μετριούνται όλα με το χρήμα και με την ποσότητα και πρέπει να μας προβληματίσει γιατί είναι μικρός αυτός ο αριθμός των φοιτητών. Για εμάς, για την τοπική κοινωνία, το Πανεπιστήμιο το βλέπουμε σαν μια πνευματική αναβάθμιση της περιοχής», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Η θέση των ακαδημαϊκών και των φοιτητών

«Μας προβλημάτισε η συγκεκριμένη απόφαση και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε ο κοσμήτωρ του Τμήματος Θετικών Επιστημών, Θανάσης Μητρόπουλος, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει κάποια διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να χειρίζεται η Καβάλα ορισμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να έχει η Καβάλα τον λόγο που της αρμόζει. «Αν όχι εχθρική, ήταν μια αδόκιμη ενέργεια εις βάρος της Σχολής μας. Είναι τραγικό λάθος να κλείσει μια εμβληματική Σχολή, όπως αυτή της Φυσικής», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος των καθηγητών είναι η δημιουργία ενός Τμήματος Γεωφυσικής, κάτι που υλικοτεχνικά μπορεί να υποστηρίξει ο κόμβος του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, μια ειδικότητα η οποία, όπως είπε, έχει μεγάλη δυναμική στην αγορά εργασίας.

«Ένα Τμήμα, για να δεις αν έχει εισακτέους, θα πρέπει να το αφήσεις να δεις πώς θα αναπτυχθεί. Δεν μπορείς να κρίνεις από έναν χρόνο λειτουργίας», δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, Δημήτρης Μπαντέκας, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία ότι τελικά το Τμήμα Φυσικής δε θα καταργηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Δημοσθένης, ο οποίος τόνισε ότι ο Σύλλογος έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε κατάργηση ή συγχώνευση Τμήματος. «Κακώς θεωρήθηκε ότι εν μια νυκτί έγιναν Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ και εκεί είναι και η πηγή του κακού. Δε θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, τη στιγμή που τα ΤΕΙ ήταν ενταγμένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και κάλεσε όλους τους συναδέρφους να μη δεχτούν την οποιαδήποτε πρόταση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοσμήτωρ Οικονομίας και Διοίκησης, Βαγγέλης Χρήστου, εκφράζοντας τον φόβο για περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων. «Υπήρξαν τοποθετήσεις μελών της Διοικούσας Επιτροπής. Η αποτύπωση σε “ναι” και “ίσως” είναι αυθαίρετη και εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς», δήλωσε ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν τελικά υπήρξε ψηφοφορία για την κατάργηση του Τμήματος.

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής Καβάλας, Άγγελος Μπουτκάρης, τόνισε εκ μέρους των φοιτητών ότι «έχουμε αντιληφθεί περνάει και από το χέρι μας το να μην κλείσει το Τμήμα και δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις».

Τι λένε βουλευτές και αγορά

«Η οριακή πλειοψηφία της διορισμένης από την Κυβέρνηση Διοικούσας Επιτροπής απαξιώνει και άλλα Τμήματα και ήδη έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για περαιτέρω συγχωνεύσεις», σχολίασε η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ενώ με επιστολή του, ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννη Πασχαλίδης ανέφερε δια επιστολής ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Πανεπιστήμιο της Καβάλας σε κάθε επίπεδο.

«Η αγορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΔΙΠΑΕ και δε θέλουμε να χαθεί ούτε ένας φοιτητής από την Καβάλα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης, για να προσθέσει ότι το ΔΙΠΑΕ πρέπει να ενισχύεται και όχι να αποδυναμώνεται.

Σύμπνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο-Στην Καβάλα η Κεραμέως

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης εξέφρασαν απερίφραστα την αντίρρησή τους στο να καταργηθεί το συγκεκριμένο Τμήμα του ΔΙΠΑΕ.

Επιπροσθέτως, η δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Ανάσα για τον Δήμο, Αναστασία Ιωσηφίδου, ρώτησε για το πού πρέπει να ασκηθεί, τελικά, η πίεση για να μην καταργηθεί το Τμήμα, τη στιγμή που -σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλέστηκε- η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μπορεί να επισκεφτεί την Καβάλα 11 ή 18 Μαΐου, με τον κ. Μητρόπουλο να της απαντάει ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Υπουργείο Παιδείας.

«Η θέση της τοπικής κοινωνίας παίζει μεγάλο ρόλο και ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο. Και είμαστε σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε η τέως Δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, πρότεινε την ευαισθητοποίηση όλων των τοπικών φορέων για να μην καταργηθεί το Τμήμα Φυσικής.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα, δεν πρέπει να ακρωτηριαστεί το ΔΙΠΑΕ, αντίθετα, ότι πρέπει να αναπτυχθεί. Να πάμε σε μια ξεκάθαρη απόφαση που να λέει ότι η πόλη της Καβάλας δεν επιτρέπει καμία κατάργηση Τμήματος», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΑΠ, Βαγγέλης Παππάς, ενώ ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος, δήλωσε «όχι στην υποβάθμιση του ΔΙΠΑΕ, ναι στη δημιουργία νέων Τμημάτων».

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, με την Κυβέρνηση να έχει ήδη αποδείξει τις στοχεύσεις της στην Παιδεία», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας, ενώ ο Νίκος Ξανθόπουλος ανέτρεξε στο 2012, «τότε που μεθοδεύτηκε η κατάργηση του ΤΕΙ Καβάλας», όπως είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πισωγύρισμα».

«Την απόλυτη ευθύνη την έχει η υπουργός Παιδείας και η κυρία Κεραμέως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή στην Καβάλα», δήλωσε ο Κώστας Κουνάκος, με τον Ηλία Καλανταρίδη να σχολιάζει ότι «υποβόσκει ένα θέμα το οποίο δεν είναι και τόσο σαφές, κάτι συμβαίνει στο ΔΙΠΑΕ το οποίο σκάει σε εμάς με τη μορφή “αντιπαλότητας”», ενώ ο Νίκος Μαυρίδης τόνισε ότι «το ΤΕΙ μας θα έπρεπε να μείνει ως ένα αυτοτελές Τεχνολογικό Ίδρυμα και με την πάροδο του χρόνου να γίνει ένα αυτοτελές Πανεπιστήμιο και φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις».

«Το Πανεπιστήμιο το δικαιούται η Καβάλα και πρέπει να δηλώσουμε την αντίδρασή μας στην κατάργηση του Τμήματος, αλλά και τη σύμπλευσή μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο Γιάννης Προμούσας, ενώ ο Γιώργος Γραμμένος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι «τσιμπήσαμε το δόλωμα, πήγαμε στο ΔΙΠΑΕ και δεν υπολογίσαμε ότι η αδηφάγος Θεσσαλονίκη θέλει να μας εξαφανίσει», ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων.

Με το πέρας της συνεδρίασης εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) από το Σώμα ψήφισμα το οποίο απευθύνεται τόσο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενάντια στην πρόταση να κλείσει το Τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα.