Συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν η αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο

ΜO Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, Φρανκ Παλλόνε (Frank Pallone). Την Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt).

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, o Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ, Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ και την προοπτική περαιτέρω, αμοιβαίως επωφελούς, εμβάθυνσης και διεύρυνσής της.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, και η αλληλεγγύη και υποστήριξη για την προάσπισή τους.

Αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η σημασία αποφυγής αποσταθεροποιητικών, παραβατικών και αναθεωρητικών ενεργειών, που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας.