ΚΚΕ Καβάλας: Λευκές νύχτες για τους Εμπορικούς Ομίλους-Μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης της Καβάλας

Την κατηγορηματική αντίθεση της στο θεσμό της «Λευκής νύχτας» εκφράζει με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ. Με ανακοίνωση της, με αφορμή την εκδήλωση της Παρασκευής στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, τονίζει ότι με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ανθρώπινα ωράριο, ενώ κάνει λόγο για τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων που κερδίζουν πολλά, σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

«Τσακίζονται δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση»

«Με τυμπανοκρουσίες, χάπενινγκς και «μεγάλες προσδοκίες» προετοιμάζεται στην Καβάλα η «Λευκή Νύχτα», την Παρασκευή 6 Μάη, που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος και στηρίζει η δημοτική και περιφερειακή αρχή. Η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για 3 ώρες σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τσακίζουν τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση.

Με τα ίδια παραμύθια με τα οποία «στολίστηκαν» όλα τα αντεργατικά εγκλήματα όλων των κυβερνήσεων και οδήγησαν στο σημερινό εργασιακό μεσαίωνα (σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση στον κλάδο που τσακίζει κόκκαλα, κατάργηση της Κυριακής αργίας, μεροκάματα πείνας και πλήρης εργοδοτική ασυδοσία με απολύσεις κατά το δοκούν, προσλήψεις με συμβάσεις κάθε είδους, κλπ) με τα ίδια επιχειρούν να αποσπάσουν τη συναίνεση και για τις «Λευκές Νύχτες»: Για την τόνωση της αγοράς που με τη σειρά της θα φέρει αποδοχές και νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους! Για το «αγοραστικό κλίμα» και τη βελτίωση της «ψυχολογίας των καταναλωτών»!

Κι ας έχει αποδειχθεί περίτρανα εδώ και χρόνια πως αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι η «ψυχολογία» αλλά οι μισθοί και τα εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών. Ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο πληθωρισμός τρέχει με 9%, οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης και ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, νέα ανεξέλεγκτα χρέη. Όσα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα κι αν πραγματοποιήσουν Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος … ούτε το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας γεμίζει ούτε το ταμείο στα μικρομάγαζα!

Ακόμα κι αν πρόσκαιρα σε μια μέρα ή … νύχτα, ανέβει η κατανάλωση, αυτό θα σημάνει πως τις επόμενες μέρες και απογεύματα η καταναλωτική κίνηση θα πέσει κατακόρυφα. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα το διαπιστώσουν άπαντες, μαγαζάτορες και εργαζόμενοι! Όπως συμβαίνει με τις περιόδους αλλεπάλληλων εκπτώσεων και των εορτών, με προηγούμενες «Λευκές Νύχτες» στην Καβάλα και σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της χρονιάς ο λογαριασμός γράφει νέα χρέη, νέα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, λουκέτα και απολύσεις. Όχι όμως για όλους. Για τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που έχουν και μεγαλύτερη δυνατότητα να «απολαμβάνουν» τα κάθε είδους νομοθετικά «δώρα» των κυβερνήσεων, να αξιοποιούν διαφημιστικές καμπάνιες και συνδυασμένες προσφορές, η κερδοφορία ανεβαίνει ακόμα και σε περιόδους που η κατανάλωση πέφτει!

Οι μικρομαγαζάτορες που ακόμα και σήμερα και παρά την ίδια τους την πείρα διατηρούν κάποιες «ελπίδες» ας αναλογιστούν ποιανού ο τζίρος ανεβαίνει και ποιανού πέφτει κάθε χρόνο: των μικρομεσαίων που περιμένουν τις περιόδους εκπτώσεων ή των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου «mall» και εκπτωτικών χωριών; Στα δικά τους καταστήματα γίνονται ουρές κάθε «blackFriday» ή στα μεγάλα πολυκαταστήματα; Πόσο μπορεί να τονωθεί ο δικός τους τζίρος όταν στα πετρέλαια οι εργαζόμενοι απολύονται, όταν στα Λιπάσματα «αντικαταστάθηκαν» με «φθηνότερους»;

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Ο αγώνας αυτός χρειάζεται να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: τους μεγάλους εμπορικούς επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα. Τις Δημοτικές και την Περιφερειακή Αρχή, τις παρατάξεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες μαζί με μια φωνή συμφώνησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να μην γίνει ούτε συζήτηση για να δοθεί έγκριση για τη «Λευκή Νύχτα»! Όπως συμφωνούν κάθε χρόνο για την παράταση του θερινού ωραρίου, υλοποιώντας στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη». Ευτυχώς τη σούπα συναίνεσής τους την χάλασε η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ, που καταψήφισε και ανέδειξε την πραγματική στόχευση τέτοιων αποφάσεων».

Σε αυτό τον αγώνα μπορούν να συναντηθούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στους οποίους αργά ή γρήγορα επεκτείνονται τα αντεργατικά μέτρα. Έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της διαμόρφωσης της αναγκαίας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας εργατών, βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων της πόλης, για να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».