Μακάριος Λαζαρίδης: Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κοινωνίας

Συνέντευξη του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

«Το μεγάλο –από εξωγενείς παράγοντες– κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής “έκρηξης”».

Αυτό τονίζει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Ν. Οικονόμου.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, όπως σημειώνει, «υπάρχει πολύ ουσιαστική στήριξη, προς όλους και με ευρύ χρονικό ορίζοντα και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων, η Πολιτεία επιστρέφει στον κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα, ενώ αναστέλλεται η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που επιτρέπει η οικονομία μας, προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και αυτήν την κρίση. Και φυσικά αυτό δεν αναιρεί την πάγια θέση μας ότι χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων».

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία, αν και προέρχεται από μια πολυετή περίοδο κρίσης, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Σε αυτό συμβάλλει η συνετή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2019, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως, παρά τις πιέσεις, η οικονομία μας θα παραμείνει εντός τροχιάς. Η ισορροπία που καλούμαστε να κινηθούμε, μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, είναι λεπτή, ωστόσο έχουμε αποδείξει πως μπορούμε».

Χαρακτηρίζει δε «αναγκαίες» γι’ αυτό την αλλαγή και την ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. «Η Ευρώπη οφείλει να δείξει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Ύστερα από δύο οικονομικές κρίσεις, απαιτούνται οι απαραίτητες προσαρμογές», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει: «Μετά από δύο χρόνια – λόγω της πανδημίας – ξαναβρισκόμαστε. Το στοίχημά μας μεγάλο και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου. Πίστη μας είναι ότι και στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι πολίτες θα ξαναεμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία. Θα αναλογιστούν πόσο σημαντικό έργο επιτέλεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις συνεχείς δυσκολίες και κρίσεις που προέκυπταν, θα διαπιστώσουν πως οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις έγιναν πράξη στη συντριπτική τους πλειοψηφία και θα σκεφτούν πώς θα ήταν η κατάσταση στη χώρα στην περίπτωση που τις κρίσεις αυτές καλείτο να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν είναι “σταθερότητα ή νέες περιπέτειες”, “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση”, “αδράνεια ή δημιουργία”. Η Νέα Δημοκρατία είναι καθ’ όλα έτοιμη – και το έχει αποδείξει – για να συνεχίσει το έργο της».