ΚΝΕ Καβάλας: Το ότι δεν κλείνει το Τμήμα Φυσικής οφείλεται μόνον στον αγώνα των φοιτητών

Το σχόλιο του Τομεακού Συμβουλίου της νεολαίας του ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ με τους εισακτέους για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και το φημολογούμενο κλείσιμο του Τμήματος Φυσικής στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Τη δημοσίευση του ΦΕΚ με τους εισακτέους για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και το φημολογούμενο κλείσιμο του Τμήματος Φυσικής στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το Τμήμα της Φυσικής θα μείνει ανοιχτό για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο «αποκλειστικά και μόνον χάρη στον αγώνα των φοιτητών, μέσα από τους Συλλόγους τους, αλλά και των καθηγητών και των εργαζομένων», ενώ κάνει και ένα δηκτικό σχόλιο για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ Καβάλας

Η κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά 9.000 πανελλαδικά αποτελεί έναν ακόμα «κόφτη», ένα νέο ταξικό εμπόδιο στην προσπάθεια χιλιάδων μαθητών και μαθητριών να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, τους φορτώνει με επιπλέον άγχος δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μείωση των εισακτέων υπάρχει και στις σχολές της Καβάλας και μάλιστα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι (940 από 1.345). Αυτός ο αριθμός φυσικά θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά την εφαρμογή της απαράδεκτης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Κατά συνέπεια, καμία βάση δεν έχουν τα μεγάλα λόγια ορισμένων, όπως του Υπουργού Άμυνας και βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλου, πως η συμπερίληψη του Τμήματος Φυσικής Καβάλας στο σχετικό ΦΕΚ, αποδεικνύει πως ο σχεδιασμός για κλείσιμό του, αποτελούσε «ανυπόστατες φήμες».

Επειδή μάλλον είναι πολύ απασχολημένος με το επικίνδυνο έργο της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και δεν έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις, να τον ενημερώσουμε πως για το κλείσιμο του Φυσικού, δεν υπάρχουν «φήμες», αλλά συγκεκριμένη εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, με ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου. Μάλιστα, η αιτιολόγηση που αναφέρει είναι ακριβώς ο χαμηλός αριθμός των εισακτέων!

Το ότι ο σχεδιασμός αυτός «παγώνει», τουλάχιστον για έναν χρόνο, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στον αγώνα των φοιτητών, μέσα από τους Συλλόγους τους, αλλά και των καθηγητών και των εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα.

Τώρα είναι, λοιπόν, η ώρα αυτός ο αγώνας να δυναμώσει. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των Φοιτητικών Συλλόγων της Καβάλας, με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές τους και την υπερψήφιση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής ΚΣ.