Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία για την απόκτηση των F-35

Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter Program Office μετέβησαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Κινητικότητα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον προκαλεί το επίσημο αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εντάξει η ελληνική πολεμική αεροπορία στο οπλοστάσιό της τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενεάς F-35.

Τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office) για την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συναντήθηκαν με τον Yπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μία μεγάλη μοίρα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η συζήτηση με την ομάδα των τεχνοκρατών του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας από το JSF Programme Office αποσκοπεί στο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία της αιτούμενης προμήθειας, να διασαφηνιστεί πότε μπορεί να ξεκινήσει η παραλαβή των F-35, πόσα μαχητικά 5ης γενιάς μπορούν να παραδίδονται κατά έτος και να οριστικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα αεροσκάφη που θα αναλάβουν τη φρούρηση του Αιγαίου από το τέλος της δεκαετίας.

Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο που η ομάδα των Αμερικανών από το JSF Programme Office έρχεται στην Ελλάδα για να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά µε το υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο, ώστε να οριστικοποιηθεί η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request-LOR), η οποία μετά την έγκρισή της από τις νομοθετικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών θα μετατραπεί σε δεσμευτική επιστολή (Letter of Acceptance) και θα δεσμεύει την Ουάσινγκτον στις ανώτατες τιμές πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 βρίσκεται σε ώριμο στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο µε μια διεθνή γραμμή παραγωγής και έτσι η τιμή ενός F-35A (fly away cost) προσεγγίζει τα 80 εκ. δολάρια μειούμενη. Από την Ουάσινγκτον υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η τιμή για κάθε F-35 χωρίς τα όπλα του και χωρίς να αθροίζεται το σημαντικό κόστος που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία των υποδομών υποστήριξης, ασφαλείας και την εκπαίδευση των χειριστών θα είναι μικρότερη από την τιμή των γαλλικών μαχητικών Rafale που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 3 δισ. ευρώ. Οι δραματικές εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνουν στην Αθήνα περιθώρια να διαπραγματευθεί τα δημοσιονομικά όρια και επιπλέον οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η αποπληρωμή του προγράμματος θα γίνει σε βάθος χρόνου και µε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των προβλέψεων της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που εγκρίθηκε μόλις προσφάτως.

Αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι η γραμμή παραγωγής των F-35 θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη την περίοδο 2026-2031, γεγονός που ανοίγει την προοπτική παραλαβής των πρώτων F-35 µε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 80 F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση VIPER.

Μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στη γραμμή παραγωγής των F-35 που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την περίοδο 2026-2031. Αμερικανικές πηγές προειδοποιούν ωστόσο ότι αν η Μοίρα των F-35 δε ζητηθεί από την Αθήνα µε επίσημη LOR εγκαίρως, θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση, αφού η αργοπορημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος και τελικώς παραγγελία θα οδηγήσει στην απόδοση των slots σε άλλες χώρες.

*Πηγή: protothema.gr