Μακάριος Λαζαρίδης: Να συμπεριληφθεί η Καβάλα στον πίνακα με τις αποζημιώσιμες καλλιέργειες των παγετών του 2021

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για την αποζημίωση των αγροτών

Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που καλλιεργούν γιγαρτόκαρπα, πυρηνόκαρπα και ακρόδρυα και υπέστησαν απώλεια εισοδήματος από τους παγετούς που έπληξαν την περιοχή κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2021, ζητά ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, με θέμα: «Να συμπεριληφθεί η Καβάλα στον πίνακα με τις αποζημιώσιμες καλλιέργειες των παγετών του 2021».

Όπως σημειώνει, επικαλούμενος σχετικές καταγγελίες του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022 ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι υπέστησαν ζημία στις καλλιέργειές τους από τους διαδοχικούς παγετούς. Όμως σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας, κάτι που -όπως σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης- «δεν συνάδει με το πνεύμα ισότητας και δικαιοσύνης, σχετικά με την αντιμετώπιση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα σε όλη την επικράτεια, εν μέσω μάλιστα μιας τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας γι’ αυτούς».

Παράλληλα, σχετικά με τις καταστροφές στις καλλιέργειες εξαιτίας της πανδημίας, αναφέρει ότι οι αμπελοκαλλιεργητές των ποικιλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια» στο Παγγαίο, δεν έχουν αποζημιωθεί, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας και αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις για το σύνολο των αγροτών της χώρας σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

Θέμα: «Να συμπεριληφθεί η Καβάλα στον πίνακα με τις αποζημιώσιμες καλλιέργειες των παγετών του 2021»

«Τεράστιο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν οι όψιμοι παγετοί οι οποίοι έπληξαν την περιοχή κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.

Οι συγκεκριμένες καταστροφές δυστυχώς εξαιρούνται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ όσον αφορά τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 2482 που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022 ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι υπέστησαν ζημία στις καλλιέργειές τους από τους διαδοχικούς παγετούς.

Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή (α.π. 160, 14/6/2022), την οποία σας απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, διαπιστώθηκε ότι η Π.Ε. Καβάλας δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα με τις αποζημιώσιμες καλλιέργειες, σε αντίθεση με άλλες Π.Ε. της χώρας με τις ίδιες ζημιές των παραγωγών τους.

Κάτι τέτοιο θεωρώ ότι δεν συνάδει με το πνεύμα ισότητας και δικαιοσύνης, σχετικά με την αντιμετώπιση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα σε όλη την επικράτεια, εν μέσω μάλιστα μιας τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας γι’ αυτούς.

Παράλληλα, στο θέμα των καταστροφών στις καλλιέργειες εξαιτίας της πανδημίας, οι αμπελοκαλλιεργητές των ποικιλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια» στο Παγγαίο, δεν έχουν αποζημιωθεί.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Π.Ε. Καβάλας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Στύλιος δεσμεύτηκε για διευθέτηση του ζητήματος μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει θετική εξέλιξη.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1)      Είναι στις προθέσεις σας να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας που καλλιεργούν γιγαρτόκαρπα, πυρηνόκαρπα και ακρόδρυα και υπέστησαν απώλεια εισοδήματος κατά την προαναφερθείσα περίοδο;

2)      Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις για το σύνολο των αγροτών της χώρας σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις;

3)      Θα αποζημιωθούν και πότε οι αμπελοκαλλιεργητές των ποικιλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια» οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία»;