Το ΚΚΕ Καβάλας για το εργατικό ατύχημα στα Λιπάσματα

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής με αναφορές για κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, υποστελεχωμένες βάρδιες και για διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Για κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, υποστελεχωμένες βάρδιες, εργολαβίες, εναλλασσόμενα ΑΦΜ και τρομοκρατία για να μην ακούγεται «κιχ» από τους εργαζόμενους καθώς και για διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, 12ωρα και οι εκβιασμοί «για να έχουμε δουλειά, κάνει λόγω η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση του με αφορμή το εργατικό ατύχημα που οδήγησε έναν εργαζόμενο στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση ζητείται από την Κυβέρνηση η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών εκεί που βρίσκονται

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει

«Ολόψυχα ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο, στην οικογένεια και στους συναδέλφους του.

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων Καβάλας, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που μαστίζουν το συγκεκριμένο εργοστάσιο, την πόλη, την ευρύτερη περιοχή, τη χώρα ολόκληρη.

Η πολύφερνη «ανάπτυξη» -είτε «πράσινη» είτε «ψηφιακή» είτε «δίκαιη» είτε «βιώσιμη» είτε ό,τι άλλο προσδιοριστικό κι αν της δώσουν τα κόμματα του κεφαλαίου- είναι ανάπτυξη καπιταλιστική, δηλαδή ανάπτυξη για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγαλοεπιχειρήσεων είτε «υγειών» είτε «προβληματικών». Μπρος στην προσδοκία υψηλής κερδοφορίας δεν υπάρχει έγκλημα που να μην μπορεί να γίνει από το κεφάλαιο στο όνομά της.

Οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, οι υποστελεχωμένες βάρδιες, οι εργολαβίες και τα εναλλασσόμενα ΑΦΜ, η τρομοκρατία για να μην ακούγεται «κιχ» από τους εργαζόμενους, οι διαλυμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα 12ωρα, οι εκβιασμοί «για να έχουμε δουλειά», οι ομαδικές απολύσεις του προσωπικού με εμπειρία, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και συμβάσεις, δεν αποτελούν «θλιβερή εξαίρεση» των Λιπασμάτων Καβάλας. Αυτή είναι η «κανονικότητα» του καπιταλισμού, σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών, στο έδαφος νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Συνδυασμός τέτοιων παραγόντων οδήγησαν τον εργαζόμενο των Λιπασμάτων στην εντατική με σοβαρά εγκαύματα και όχι «η κακιά η ώρα» ή η «ατομική του ευθύνη». Τέτοιοι παράγοντες αυξάνουν και τους κινδύνους για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, επιδεινώνουν το περιβάλλον της περιοχής, όπως άλλωστε πρόσφατα «προειδοποίησε» και η φωτιά στις εγκαταστάσεις των πετρελαίων, ευτυχώς εκεί χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Ασπίδα μπορεί να αποτελέσει η οργάνωση των εργατών μέσα στο εργοστάσιο, η διεκδίκηση για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, συντήρηση, μέτρα προστασίας, ελέγχους, ανθρώπινα ωράρια, συμβάσεις με κατοχυρωμένα δικαιώματα και απολαβές, η ταξική αλληλεγγύη. Αυτός ο δρόμος ανοίγει την ελπίδα για να αποσπαστούν κατακτήσεις σήμερα, για να ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα γυρίσει σπίτι του στη λήξη της βάρδιας. Την ελπίδα, δηλαδή, που κρατάνε ζωντανή οι αγώνες που φέρνουν καλά μαντάτα για την εργατική τάξη, όπως στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην e-food, στα Πετρέλαια Καβάλας, στους απολυμένους των Λιπασμάτων, στις αγωνιστικές εστίες σε όλη τη χώρα.

  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους μηχανισμούς πλήρη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών εκεί που βρίσκονται, δηλαδή στην εργοδοσία και στις πρακτικές της.
  • Η εργοδοσία να αναγκαστεί να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα συντήρησης, στελέχωσης πόστων, ωραρίων, που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους του εργοστασίου.
  • Να μπει τέλος στην αθλιότητα της εργολαβοποίησης.
  • Να γυρίσουν στις δουλειές τους με όλα τους τα δικαιώματα οι απολυμένοι εργάτες».