ΚΚΕ για πληγέντες αγρότες στο Παγγαίο: Πρόκληση η κατάσταση που επικρατεί με τον ΕΛΓΑ

Το ΚΚΕ ζητάει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους-Ποιες είναι οι υπόλοιπες διεκδικήσεις του κόμματος για τους αγρότες

Στο πλευρό των αγροτών οι οποίοι επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία στον Δήμο Παγγαίου στέκεται το ΚΚΕ, ζητώντας μια σειρά από παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα καλεί τους αγρότες «να μη γίνουν για άλλη μια φορά θύματα ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων “δεσμεύσεων” από τους πολιτικούς που τα κόμματά τους έχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε διάστημα λίγων ωρών οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου είδαν του κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, δυνατός αέρας) που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της 25ης Ιούνη προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε ό,τι καλλιέργεια υπήρχε σε όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Ορφανού και σε αρκετά χωριά του πρώην Δήμου Πιερέων.

Το πρόβλημα πλέον είναι πολύ μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι έχει γίνει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα μείνει χωρίς καθόλου εισόδημα. Σε μια χρονιά που τα έξοδα ήταν έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτα με τον τριπλασιασμό στις τιμές των λιπασμάτων, με τον διπλασιασμό στην τιμή του πετρελαίου, με το αίσχος της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα που η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο, που υπάρχουν μέθοδοι πρόβλεψης και πρόληψης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτελεί εγκληματική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών η μη λήψη μέτρων για την περιοχή. Αποτελεί πρόκληση η κατάσταση που επικρατεί με τον ΕΛΓΑ, που και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, αλλά και τα ψίχουλα που δίνει φτάνουν στην τσέπη του αγρότη με τεράστια καθυστέρηση.

Ήδη έχουν αρχίσει την «πασαρέλα» στα χωριά οι γνωστοί παράγοντες της περιοχής. Το μόνο τους άγχος είναι να πείσουν ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί», θα χτυπήσουν για ακόμη μια φορά φιλικά την πλάτη, θα πουν ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη», άλλοι θα παρουσιαστούν σαν οι επόμενοι επίδοξοι «σωτήρες» και θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν την δικαιολογημένη οργή που υπάρχει. Οι αγρότες όμως ξέρουν, είναι φρέσκια η κοροϊδία με τις αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια.

Η ίδια τους η πείρα τους διδάσκει ότι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες, τα έχουν ακούσει τα παραμύθια των εκάστοτε κυβερνόντων πολλές φορές. Μόνη εγγύηση είναι ο ενωμένος, οργανωμένος, διεκδικητικός αγώνας τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η αγροτική παραγωγή είναι απροστάτευτη όχι μόνο από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και από ασθένειες, από το αυξημένο κόστος παραγωγής (καύσιμα-ρεύμα-λιπάσματα-σπόροι) και γενικότερα από την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό όλων των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων και καλεί όλους τους βιοπαλαιστές παραγωγούς να βγάλουν συμπεράσματα, να μη γίνουν για άλλη μια φορά θύματα ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων «δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς που τα κόμματά τους έχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που τους έχουν φέρει: χρεωμένους στις τράπεζες, σε προγράμματα βελτίωσης, με αβάσταχτη φορολόγηση, με τιμές παραγωγής που συμφέρουν τα μονοπώλια και τους εμπόρους και γενικότερα σε επιδείνωση των όρων ζωής τους.

Το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη βουλή, με τους εκλεγμένους του με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρεια δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει μαζί με τους αγρότες για:

  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους
  • Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ-δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους
  • Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας