Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ με το κλίμα έντασης που καλλιεργεί

100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Εσθονίας: Επίσκεψη του Εσθονού Υπουργού Άμυνας, Χάννο Πέβκουρ στην Αθήνα-Τι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του

Η ισχυρή φιλία και αμυντική συνεργασία Αθήνας και Ταλίν διμερώς, καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Εσθονού Υπουργού Άμυνας, Χάννο Πέβκουρ, όπως επισήμανε κατόπιν των επαφών τους στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συμμετοχή του ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των δύο χωρών, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή.

Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού επανέλαβε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Συζητήσαμε για την Ανατολική Μεσόγειο, Βαλτική και Ουκρανία, την προσήλωσή μας στην αλληλεγγύη μεταξύ Συμμάχων και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η Εσθονία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της Μεσογείου και δεσμευόμαστε να διαφυλάττουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στον Νότο, την Ανατολή και στον Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Πέβκουρ.

Ο Εσθονός Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι στις 6 Μαΐου η Εσθονία και η Ελλάδα συμπλήρωσαν 100 έτη διπλωματικών σχέσεων. Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Εσθονίας επανέλαβαν την αλληλεγγύη και τη βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο κ. Πέβουκρ γνωστοποίησε ότι η αρωγή της Εσθονίας προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ, που είναι σχεδόν το 30% του αμυντικού της προϋπολογισμού, αλλά εξετάζει να την αυξήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα αρχηγό.

*Πηγή: cnn.gr Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ