ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Η υποστελέχωση, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του Νοσοκομείου της Καβάλας

Επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνάντηση με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών και την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αποτελούμενο από τους Κώστα Χατζηαναστασίου, Χάρη Σεϊτανίδη και Μιχάλη Σκαρτούλη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και να ακούσει τις παρατηρήσεις τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Στα πλαίσια της ανωτέρω επίσκεψης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Γιώργο Τεπελόπουλο και με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΓΝ Καβάλας Κατερίνα Πετράκη.

Η κ. Πετράκη έθιξε πρωτίστως το θέμα υποστελέχωσης των εργαζομένων του νοσοκομείου, τονίζοντας πως «ουσιαστικά το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, ενώ τόνισε πως αν και η ίδια είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού απέναντι στον ιό COVID – 19, πρέπει να δοθεί και μια λύση στο θέμα των τεθέντων συναδέλφων τους σε αναστολή. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε στους συναδέλφους της που απεβίωσαν λόγω της πανδημίας και ζητήθηκε οι οικογένειές τους να τύχουν των αντίστοιχων προνομίων με αυτές των σωμάτων ασφαλείας, ως ελάχιστο φόρο τιμής αλλά και ανθρωπισμού.  Τέλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Πετράκη έθιξε επίσης το θέμα των χαμηλών αποδοχών του νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και την άδικη αντιμετώπισή του από την Πολιτεία σε επίπεδο ασφάλισης, καθώς το έχει εξαιρέσει, χωρίς καμία λογική εξήγηση, από το καθεστώς ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών, σε αντίθεση με ό, τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Τεπελόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού και την ανάγκη άμεσης κάλυψης των θέσεων με νέες προσλήψεις και νομοθετικές ρυθμίσεις. Εξήγησε πως «μόνο το 70% των ιατρών, οι οποίοι θα έπρεπε να στελεχώνουν το Νοσοκομείο μας υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι σε αυτό, κάτι που μας δημιουργεί ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών μας, πχ η ουρολογική κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει με καθεστώς κανονικότητας». Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι συνάδελφοί του, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική προσφορά και προσπάθειά τους.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε και από τους εργαζόμενους η αίσθηση που εκλαμβάνει ο κάθε πολίτης, όταν αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με τις δημόσιες δομές υγείας. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού, η υποστελέχωση είναι ένα πραγματικό γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα και την επάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι 32.552 νεκροί από τον COVID -19 φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκές νούμερο για να αφυπνίσουν τον κύριο Μητσοτάκη. Το «brain drain» που ακόμη συντελείται στους επιστήμονες υγείας, δεν απασχόλησε ουσιαστικά ποτέ τον κύριο Πλεύρη. Συνεχώς προσπαθεί με διάφορα επικοινωνιακά και αριθμητικά τρικ να βελτιώσει τα στατιστικά στελέχωσης και αποδοτικότητας του Ε.Σ.Υ., αλλά ματαιοπονεί. Οι Έλληνες βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ συστηματικά προτιμούν, πλέον, τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν πολυτελείας για τους προνομιούχους. Η παράταξή μας είναι αυτή που οραματίστηκε και δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο εδώ και μια δεκαετία οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «αφήσει στη μοίρα του» να παρακμάζει υποστελεχωμένο σε επίπεδο προσωπικού και υποβαθμισμένο σε επίπεδο ανταποδοτικότητας παροχής υπηρεσιών – αποδοχών/μισθοδοσίας, την ίδια ώρα που τα μεγάλα ιδιωτικά σχήματα της υγείας, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών νοσοκομείων, κυριολεκτικά «θησαυρίζουν».

Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή και καμία δικαιολογία. Τα χρόνια της πανδημίας ο κύριος Μητσοτάκης είχε όλα τα οικονομικά εργαλεία και όλο τον δημοσιονομικό χώρο να επαναφέρει το Ε.Σ.Υ. στην κανονική του λειτουργία. Δεν το έκανε και αυτό είναι καθαρή πολιτική επιλογή. Προτιμά να το υποβαθμίζει συνεχώς ευνοώντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν θα του περάσει όμως. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αγωνιστεί για την «επανίδρυση» του Ε.Σ.Υ.. Ακούμε και καταγράφουμε όλα όσα απασχολούν την κοινωνία, ώστε όταν έρθει η ώρα να βρεθούμε μπροστά στα ίδια προβλήματα και τους ίδιους προβληματισμούς, να τα αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό και αποτελεσματικό τρόπο!