ΚΚΕ Καβάλας: Στο ίδιο έργο θεατές οι αγροτοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου

Η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος ζητάει την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής

Την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς του Δήμου Παγγαίου οι οποίοι επλήγησαν από το χαλάζι ζητάει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, καθώς και οι πληρωμές να γίνουν με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής, ενώ τονίζει με ανακοίνωσή της ότι οι κυβερνώντες «προσπαθούν να κρύψουν ότι ακόμα και να μην είχαν προκύψει οι καταστροφές των προηγούμενων μηνών η παραγωγή θα σάπιζε στα χωράφια λόγω μη διάθεσης των προϊόντων, όπως γίνεται τώρα με ό,τι απέμεινε από τις καταστροφές του Ιουνίου».

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ

Σχεδόν τρεις μήνες από το καταστροφικό χαλάζι που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές κυρίως στις αμπελοκαλλιέργειες και στις ελιές, οι αγρότες στην περιοχή του Παγγαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυτού του καλοκαιριού (χαλάζι, δυνατοί άνεμοι, όψιμες βροχοπτώσεις) ήρθαν να προστεθούν σε μία σειρά κακών χρονιών που φέρνει πολλούς παραγωγούς της περιοχής στο χείλος της καταστροφής.

Για ακόμη μία φορά οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής νομίζουν ότι μπορούν να πουλήσουν «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» στη λογική ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί», «κάντε υπομονή και θα αποζημιωθείτε» και κυρίως ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή.

Για τους αγρότες όμως του Παγγαίου η υπομονή έχει στερέψει. Ξέρουν καλά ότι οι υποσχέσεις προς άγραν ψήφων από τους τοπικούς βουλευτές, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και από άλλους παράγοντες, για καταβολή μέρους των αποζημιώσεων που δικαιούνται στο τέλος του μήνα (και πάλι μόνο για το επιτραπέζιο σταφύλι αφού αποζημιώσεις για την ελιά μετατίθενται στο αόριστο μέλλον)  δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα βασικά καλλιεργητικά έξοδα πού ήταν κατά πολύ αυξημένα φέτος.

Αυτοί που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο (κατά δική τους δήλωση) και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κόπτονται για τις ανάγκες των αγροτών και των διατροφικών αναγκών του λαού προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής που έτσι κι αλλιώς είναι η συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι ακόμα και να μην είχαν προκύψει οι καταστροφές των προηγούμενων μηνών η παραγωγή θα σάπιζε στα χωράφια λόγω μη διάθεσης των προϊόντων, όπως γίνεται τώρα με ό,τι απέμεινε από τις καταστροφές του Ιουνίου και τις όψιμες βροχοπτώσεις.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι η κυβερνητική πολιτική και γενικότερα η στρατηγική της ΕΕ με την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στους διεθνείς ανταγωνισμούς είναι η αιτία πού τα αγροτικά προϊόντα έχουν αποκλειστεί εδώ και χρόνια από τις ανατολικές αγορές.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι κάτι μακρινό και ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτόν με τις επιπτώσεις να τις πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός που τσακίζεται το εισόδημα του από την ακρίβεια στην ενέργεια και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης , όπως επίσης και συγκεκριμένα οι αγρότες πού έχουν δει τα καλλιεργητικά τους έξοδα (ρεύμα, πετρέλαιο, λίπασμα κ.α) να εκτοξεύονται.

Προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την κλιματική αλλαγή, που το 2022, την εποχή της ανάπτυξης των τεχνολογιών και των επιστημών, δεν παίρνονται μέτρα πρόβλεψης και πρόληψης από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κουβέντα δε γίνεται για τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει ούτε στις πραγματικές τιμές ούτε το 100% του χαμένου εισοδήματος. Που δεν αποζημιώνει από ασθένειες, καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και άλλα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες μπροστά στον «δύσκολο χειμώνα» θα έχουν να αναμετρηθούν με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τους τσακίζει το εισόδημα, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, χρυσοπληρώνουν την ενεργεία και ως παραγωγοί και όπως όλα τα  λαϊκά στρώματα. Όπλο τους είναι η οργάνωσή τους, οι αγώνες τους, οι διεκδικήσεις τους και στήριγμα τους, ελπίδα τους το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό όλων των πληγέντων αγροτοπαραγωγών και καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Από ανέξοδες υποσχέσεις και γενικόλογες δεσμεύσεις έχουμε χορτάσει. Δεν μπορούν να παρουσιάζονται σαν σωτήρες αυτοί που έφεραν την αγροτιά σε αυτή τη θέση. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των αγροτών και η πάλη για τις ανάγκες τους. Οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν ανάγκη από νέους μεσάζοντες βουλευτικών και δημαρχιακών γραφείων.

Το ΚΚΕ μαζί με τους αγρότες πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να το κάνει, μέσα κ έξω από την Βουλή, με τους εκλεγμένους μας σε Δήμο και Περιφέρεια για:

  • Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. Για όσο εξακολουθεί αυτή η κατάσταση
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ-δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους
  • Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας