Τουρισμός στην Καβάλα: Έρχονται σημαντικές δράσεις για την προβολή και την ενίσχυση των υποδομών

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας και στελέχη του τουρισμού της περιοχής

Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καβάλας με επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια

Συνάντηση εργασίας, με επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 στο Επιμελητήριο Καβάλας, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας ενώ στην συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές Καβάλας  Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Καβάλας Παναγιώτης Αγγελίδης αντιπρόεδρος Μαρία Καραμπουρνιώτη οικονομική επόπτης, Λευτέρης Κουκουτίνης, υπεύθυνος επιχειρηματικής πληροφόρησης και ο Γιάννης Κούτρας, υπεύθυνος ΓΕΜΗ.

Παρόντες επίσης, ο Αναστάσιος Μπίλλιας, πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, ο Γιώργος Φραγκιόγλου μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο Κίμων Παπαδόπουλος μέλος του ΔΣ και ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Καβάλας  Αντώνης Μιτζάλης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης, η Κορίνα Γανίτου εκπρόσωπος του τουριστικού τμήματος της «Δημωφέλεια» καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στην εισήγησή του, έθεσε στον Υπουργό τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό της περιοχής μας και επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία ενός δυναμικού προορισμού. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην Θάσο, αλλά και το ηπειρωτικό κομμάτι, από Κεραμωτή μέχρι και Τούζλα ακμάζει την τελευταία πενταετία.

Επεσήμανε ότι, οι περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα, αφορούν τον τουρισμό και στα περισσότερα από αυτά, οι επιχειρήσεις τουρισμού, που εντάσσονται, ξεπερνούν το 60% των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Δημιουργούνται περισσότερες από 500 κλίνες ετησίως στην περιοχή μας, αλλά οι περισσότερες αναφέρονται σε μικρές τουριστικές μονάδες. Η περιοχή μας, χρειάζεται και μεγάλα 5* ξενοδοχεία, τα οποία θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, που τα μικρά καταλύματα, δεν μπορούν να προσφέρουν.

Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία του Επιμελητηρίου, με τους ξενοδόχους Καβάλας, Θάσου και των ενοικιαζόμενων  δωματίων, για την προβολή  της περιοχής μας μέσα από δράσης προώθησης και δικτύωσης. Σχετικά με την κρουαζιέρα, επεσήμανε ότι με την αγαστή συνεργασία που είχαν οι 3 φορείς ΟΛΚ, Δημωφέλεια και Επιμελητήριο, επιτεύχθηκε η είσοδος στον χάρτη της κρουαζιέρας της Καβάλας, με 37 κρουαζιερόπλοια φέτος και στόχο να ξεπεράσουν τα 45 του χρόνου.

Ζήτησε από τον Υπουργό την ενίσχυση αυτών των δράσεων και από το Υπουργείο, μέσω της προβολής σημείων του νησιού, αλλά και σημείων από το ηπειρωτικό κομμάτι, στην καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού και στις εκθέσεις όπου συμμετέχει.

Επιπλέον, επεσήμανε
α) την αναγκαιότητα της βελτίωσης της αεροπορική σύνδεσης με την Αθήνα η οποία περιορίζεται σε ένα δρομολόγιο την ημέρα και σε ώρες που δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.
β) την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης για τις πύλες εισόδου, οδικού τουρισμού και ιδιαίτερα της Νυμφαίας.
γ) την επιβολή κανόνων, αναφορικά με τα καταλύματα Aibnb, στον έλεγχο και την λειτουργία τους, όπως υπάρχουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ξενοδοχεία.
δ) την αναγκαιότητα για ανάπτυξη μαρίνων την περιοχή μας, τόσο στο κεντρικό λιμάνι, όπως και της Νέας Περάμου και της Κεραμωτής.
ε) ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για την περεταίρω ανάπτυξη της  οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο των καταλυμάτων στην περιοχή μας, τα οποία παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, μέσω της επέκτασης της τουριστικής σεζόν.
στ) ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με προβολή περιοχών και ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, voucher εσωτερικού τουρισμού και
ζ) ότι αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, πρέπει να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και αναζήτηση από τρίτες χώρες.

Επίσης αναφέρθηκε η σημαντικότητα της ανάδειξης και αξιοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο οποίος αποτελεί μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μέσα από τις καμπάνιες του Υπουργείου Τουρισμού καθώς αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο.
Ο Υπουργός, κ. Κικίλιας, έχοντας μια πολύ εικόνα των ζητημάτων της περιοχής και μετά και από την επίσκεψη του στην Θάσο, όπου άκουσε τους εκπροσώπους των φορέων, επεσήμανε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση και η ανάδειξη της περιφέρειας, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν, τόσο από το Υπουργείο, καθώς και από την Περιφέρεια,αλλά και αυτών που θα προκηρυχθούν στο μέλλον, καθώς αποτελούν σημαντική διευκόλυνση στους επενδυτές.
Τόνισε ότι σε συνεργασία με τους φορείς, θα υπάρξουν σημαντικές δράσεις προβολής της περιοχής, καθώς και ενίσχυσης των υποδομών, ώστε η περιοχή μας να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό και πόλος έλξης τουριστών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο.
Αναφορικά με την πύλη εισόδου στην Νυμφαία, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο δράσης ώστε να αναβαθμιστεί, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων οχημάτων, ενώ έκρινε αναγκαία την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι επισκέπτες της περιοχής μας.