ΕφΣυν/Reporters United για υποκλοπές: Πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης-Λαβράνου

Οι συνδέσεις του επιχειρηματία με τον τέως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο


Των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου

Τον Νοέμβριο του 2019 ένας νεαρός Ελληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια. Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον κ. Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος.

Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο May fair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητά του με το Μαξίμου: «Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στην κυβερνοασφάλεια, στο machine learning, στα αμυντικά, κ.λπ.». Ο επιχειρηματίας τού εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με τον οποίο έμεναν μαζί στο ξενοδοχείο. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ξενοδοχείο May Fair στο Λονδίνο στο οποίο διέμειναν και έκαναν συναντήσεις τον Νοέμβριο του 2019 οι Δημητριάδης και Λαβράνος (ένθετη φωτογραφία)

Το ξενοδοχείο May Fair στο Λονδίνο στο οποίο διέμειναν και έκαναν συναντήσεις τον Νοέμβριο του 2019 οι Δημητριάδης και Λαβράνος (ένθετη φωτογραφία)

Στη διάρκεια της κουβέντας ο νεαρός ανέφερε ότι είχε στείλει μια πρόταση για machine learning στον ταξίαρχο Κυριαφίνη, διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Ερευνας του ΥΠΕΘΑ. Ο Λαβράνος δεν τον ήξερε. Εκανε μερικά τηλέφωνα και γύρισε στη συνάντηση με πληροφορίες για τον ταξίαρχο, που δεν του άρεσαν.

Ο Δημητριάδης τού είπε: «Μα καλά, δεν τους άλλαξες όλους;»

Ο Λαβράνος απάντησε: «Του είπα του άλλου να τους αλλάξει».

Ο άλλος ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Αμυνας και κουμπάρος του Γιάννη Λαβράνου, για τον οποίο Δημητριάδης και Λαβράνος στη συνέχεια μίλησαν μπρόστα στον συνομιλητή τους.

Η συνάντηση έληξε άδοξα.

Στις αμέσως επόμενες κρίσεις, τον Μάρτιο του 2020, ο ταξιάρχος Κυριαφίνης αποστρατεύτηκε. Στρατιωτικοί κύκλοι λένε στο Reporters United πως η αποστράτευσή του αποφασίστηκε από την πολιτική, και όχι από τη στρατιωτική, ηγεσία. Λαβράνος και Δημητριάδης ερωτήθηκαν από το Reporters United για το ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά δεν απάντησαν. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος και ο απόστρατος πλέον Κυριαφίνης δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Τα προηγούμενα χρόνια, και μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών, το όνομα του Λαβράνου είχε αποκτήσει σχεδόν μυθολογικές διαστάσεις στον πολιτικο-δημοσιογραφικό χώρο όχι τόσο για όσα γράφονταν, αλλά για όσα δεν γράφονταν: παρά τη μακρά σχέση του με το Δημόσιο (από το 2014), την προνομιακή πρόσβασή του σε υπουργούς όλων των κυβερνήσεων και κυρίως τη στενή σχέση του με τον Δημητριάδη -ή εξαιτίας αυτής-, ο κ. Λαβράνος παραμένει στο παρασκήνιο μέχρι το δεύτερο μισό του 2022. Υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης όχι μόνο δεν κρύβουν πλέον τη σχέση αυτή, αλλά τη διαφημίζουν στον χώρο της Ν.Δ. ως εχέγγυο αποδοχής από το Μαξίμου.

Η έρευνα του Reporters United και της «Εφ.Συν.» αποτυπώνει τα όσα μας είπε ο κ. Λαβράνος στη συνάντησή μας μαζί του, καθώς μιλάει για πρώτη φορά δημόσια.

Ανατέμνει τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο -με τους Κικίλια, Τόσκα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο- στον βαθμό που αυτές αφορούν δημόσιες υποθέσεις.

Αποκαλύπτει προβληματικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, πιθανώς επειδή από ένα χρονικό σημείο και πέρα δεν θέλει να δημοσιοποιεί τις κινήσεις του: σε εταιρεία συμφερόντων του (ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ) ο Λαβράνος αντικαθίσταται στο Δ.Σ. από δύο νέα πρόσωπα ιταλικής υπηκοότητας, τα οποία -σύμφωνα με πηγές στην ιταλική αστυνομία- έχουν κατασκευασμένα ή πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους των οποίων ακόμα και η ύπαρξη αμφισβητείται.

Η μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών του συχνά αναθεωρείται και διορθώνεται εκ των υστέρων με εγγραφές στο ΓΕΜΗ που έρχονται πολλά χρόνια μετά τις συμβολαιογραφικές πράξεις – πρακτική εξαιρετικά ανορθόδοξη.

Τέλος, στη διάθεσή μας περιήλθε πλαστή ταυτότητα με ιταλικό όνομα και με αριθμό που έχει κλαπεί. Στη θέση της φωτογραφίας εικονίζεται ο Γιάννης Λαβράνος.

Πώς είναι δυνατόν το κράτος και τρεις κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, και ξανά Ν.Δ.) να υπογράφουν διαδοχικές συμβάσεις -ακόμα και απόρρητες- για την εθνική ασφάλεια με μια εταιρεία (Krikel) της οποίας αγνοούν (ή παριστάνουν πως αγνοούν) τον ιδιοκτήτη;

Για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος -μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο, μέτοχο της Intellexa- βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, μιλάει δημόσια. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Κύκλοι του δήλωσαν στο Reporters United και την «Εφ.Συν.» πως ώς τώρα απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου.

Η συνάντησή μας έγινε στο γραφείο του δικηγόρου του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου. Επειτα από άκαρπες προσπάθειες μηνών αυτό έγινε εφικτό μόνο αφού την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου του στείλαμε ερωτήσεις για τη σχέση του με τις υποκλοπές και τις πλαστές ταυτότητες.

Τον ρωτάμε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. Λέει πως έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Δημητριάδη. (Πάντως ο κ. Λαβράνος δεν παρείχε κάποια απόδειξη για τη συνάντηση αυτή. Ο πρωθυπουργός δεν μας απάντησε αν γνωρίζει τον επιχειρηματία.)

Το μήνυμα του Λαβράνου είναι διπλό: πρώτον, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές. Δεύτερον, επιμένει -αν και όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο όπως παλιότερα- ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η στάση αυτή αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με ό,τι υποστήριζε η πλευρά Λαβράνου και Krikel ώς τώρα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης είχε δηλώσει στην Εξεταστική ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Λαβράνο, κάτι που επανέλαβε και ο Λαβράνος στη συνάντησή μας. Ο τελευταίος όμως παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Ερωτώμενος για τα μέιλ που δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα tvxs, από τα οποία προκύπτει άμεση σχέση του και με τον Μπίτζιο και με την Krikel, απάντησε πως πρόκειται για μέιλ που δεν του παραδόθηκαν ποτέ.

Ο κ. Λαβράνος λέει ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο. Ομως αρνήθηκε να μας υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Με την προστασία της ΕΛ.ΑΣ.

Το Reporters United επιβεβαίωσε από δύο πηγές πως του έχει παραχωρηθεί αστυνομική φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. Πώς ένας επιχειρηματίας ο οποίος, σύμφωνα με δική του δήλωση, δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα από το 2012, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται σε καμία εταιρεία, ελληνική ή ξένη, ο οποίος σύμφωνα με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης στους οποίους απευθύναμε ερωτήματα δεν έχει καμία σχέση με το κράτος ή την κυβέρνηση, διαθέτει φύλαξη από το κράτος;

Οι δύο κουμπάροι στο Island

Ας γυρίσουμε στους πολιτικούς. Η σχέση Δημητριάδη – Λαβράνου σφραγίζεται με μια κουμπαριά. Στις 28 Μαΐου 2022 ο Δημητριάδης βαφτίζει το δεύτερο παιδί του Λαβράνου στο Island Club στη Βάρκιζα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών. Το περιστατικό όμως του Λονδίνου (ένα κοινό επαγγελματικό ταξίδι του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία κατά το οποίο ο επιχειρηματίας δρα σαν εντεταλμένος του Μαξίμου) δείχνει την παθογένεια της σχέσης.

H σύγκρουση συμφέροντος είναι προφανής: ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι κουμπάρος ενός επιχειρηματία που συνδέεται με προμηθεύτρια του Δημοσίου (Krikel), συνδεόμενη ποικιλοτρόπως με την ΕΥΠ.

Δημητριάδης – Λαβράνος – Πιερρακάκης: η νέα πλευρά ενός παλιού τριγώνου

Οι δύο πλευρές του τριγώνου ήταν γνωστές – η τρίτη για πρώτη φορά αποκαλύπτεται. Εκτός από τον κ. Λαβράνο, ο κ. Δημητριάδης είναι κουμπάρος και του κ. Πιερρακάκη, αφού ο ανιψιός του πρωθυπουργού έχει βαφτίσει παιδί του κ. Πιερρακάκη – και είναι πολλά τα δημοσιεύματα που διαφημίζουν ως πολιτική τη σχέση αυτή.

Ο κ. Πιερρακάκης έχει ταυτόχρονα στενή σχέση και με τον κ. Λαβράνο. Μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που εξακολούθησε να συνομιλεί με τον κ. Λαβράνο και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 2022 και την παραίτηση Δημητριάδη. To Reporters United γνωρίζει για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνο, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης δεν διέψευσε την επίσκεψη. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επισκέπτεται μυστικά επιχειρηματίες στο δικό τους γραφείο, αντί τουλάχιστον να τους δέχεται στο υπουργείο. Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο. Σημείωσε μόνο «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας, δεν έχει την οποιαδήποτε -άμεσα ή έμμεσα- σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με την υπόθεση των υποκλοπών, στα οποία θα αναφερθούμε με ρεπορτάζ το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ). Ιδρύθηκε, σύμφωνα με αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», ως παρα-ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Εργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Υπάλληλοι της Krikel έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή. Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι.

Πρώτα Κικίλιας, μετά Τόσκας

Αλλά η ιστορία του Λαβράνου ξεκινάει αρκετά χρόνια πιο πίσω. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, θα αποδεχτεί τη «δωρεά» για το σύστημα επικοινωνιών Tetra από τη Lamas Pinto, εταιρεία-φάντασμα όπως την είχε χαρακτηρίσει ακόμα κι ο συμπολιτευόμενος Τύπος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποδοχή της δωρεάς, με συμμετοχή της ΙΟΝΙΚΗΣ του Λαβράνου, έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πηγές με καλή γνώση του θέματος εκτίμησαν ότι αυτό έγινε για να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση.

Με τον κ. Λαβράνο και την Krikel συνδέεται κι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας. Εγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reporters United δείχνει πως κατόπιν εντολής τού τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και της Krikel. Τελικά η σύμβαση οριστικοποιείται το 2018. Ο κ. Τόσκας υποστηρίζει ότι επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος του Δημοσίου τη σύμβαση που του άφησε ο Κικίλιας.

Το Reporters United διαπίστωσε πως ο γιος του κ. Τόσκα εργάστηκε στην εταιρεία Krikel από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Η ιστορία μιας φωτογραφίας

Η φωτογραφία είναι από το 2017 και τη βάφτιση του πρώτου παιδιού του κ. Λαβράνου στο Island Club της Βάρκιζας. Εικονίζονται παρόντες οι κύριοι Θάνος Πλεύρης (υπουργός Υγείας), Κωνσταντίνος Τσουβάλας (πρώην γενικός γραμματέας ΠροΠο), Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Αμυνας). Η σύζυγος του τελευταίου είναι νονά:

(Ο δεύτερος νονός έχει επίσης σημασία: Ηταν ο Γιώργος Μπιθαράς, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας B&F. Πρόκειται για τον επιχειρηματία στον οποίο, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα των Reporters United και «Εφ.Συν.», ο Γρηγόρης Δημητριάδης πούλησε την εταιρεία φωτοβολταϊκών, την οποία είχε αγοράσει ενόσω ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.)

Η απάντηση του Γρηγόρη Δημητριάδη

Κατά την έρευνα θέσαμε ερωτήματα και στον κ. Δημητριάδη. Μας απάντησε το εξής: «Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, ενώ υπήρξα καλόπιστος και απάντησα στα προηγούμενα ερωτήματά σας σε σχετική αλληλογραφία που ανταλλάξαμε το καλοκαίρι του 2022, εσείς μέσω των δημοσιευμάτων σας προσβάλατε την προσωπικότητά μου και προς τούτο έχω ήδη καταθέσει την από 04/08/2022 αγωγή μου. Πρόδηλο είναι ότι δεν πρόκειται πλέον να σας αντιμετωπίσω ως καλόπιστο συνομιλητή και να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημά σας».

Θέσαμε ερωτήματα και στην Krikel. Μας ζήτησε παραπάνω χρόνο για να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου της Σταμάτη Τρίμπαλη. Ομως η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ.

Πηγή: efsyn.gr