ΚΚΕ Καβάλας: Χυδαίος πολικαντισμός στις πλάτες των αγροτών του Δήμου Παγγαίου

«Εκλογική χρονιά γαρ...»: Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του κόμματος βάλει κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών του Παγγαίου

Δριμεία κριτική κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών του Παγγαίου η σοδειά των οποίων επλήγη το καλοκαίρι του 2022 από το χαλάζι ασκεί η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τα μεγάλα λόγια και η αποθέωση της “ελεύθερης αγοράς” και της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλέον δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες».

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

Για ακόμα μια φορά στις πλάτες των αγροτών του Παγγαίου που πολλοί από αυτούς είναι στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος, παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άθλιο ψηφοθηρικό παιχνίδι με αφορμή την προκαταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφές του καλοκαιριού. Οι βουλευτές της ΝΔ και του Σύριζα ο καθένας από τη δικιά του μεριά χωρίς καμιά ντροπή βγήκαν να πανηγυρίσουν για την «αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους» για τα ψίχουλα που δοθήκαν στις 4/11 για τις καταστροφές του καλοκαιριού και αυτά μόνον για τα επιτραπέζια σταφύλια.

Την ίδια στιγμή ο αγρότης, στην περιοχή του Παγγαίου, όπως και να κάνει τον λογαριασμό δεν του «βγαίνει». Οι μεν πληγέντες αγρότες, δικαιούχοι αποζημιώσεων πήραν ένα τμήμα (;) από την αποζημίωση και βλέπουν ότι δε βγαίνουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Από την άλλη οι υπόλοιποι αγρότες στην περιοχή είδαν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους να σαπίζει στα χωράφια και ό,τι τελικά πουλήθηκε, να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όλους αυτούς τους μήνες οι αγροτοπαραγωγοί της περιοχής, για ακόμα μια φορά έβλεπαν τους διάφορους «φορείς» (Δημάρχους, Βουλευτές, Υπουργούς) να υπόσχονται αποζημιώσεις χωρίς παρακρατήσεις από τον ΕΛΓΑ, για επιπλέον ενισχύσεις λόγω Covid (από τον Φλεβάρη) ή από το de minimis (από τον Σεπτέμβρη) που όλα αυτό το διάστημα δεν είδαν τίποτα. Το μόνο που είδαν οι αγρότες 4 μήνες μετά είναι ένα κομμάτι από την αποζημίωση που έτσι και αλλιώς δικαιούνται, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το τελικό πόσο που θα πάρουν, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί τα πορίσματα.

Φυσικά τα παραπάνω αφορούν τους αγροτοπαραγωγούς που ήταν σε θέση να πληρώσουν τις εισφορές τους. Δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι των αγροτών δε θα πάρει απολύτως καμιά αποζημίωση.

Από τη μια οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ «καλλιεργούν» την αναμονή με υποσχέσεις για να συγκρατήσουν την οργή των αγροτών, ενώ από την άλλη τα στελέχη του Σύριζα προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «δικά τους κατορθώματα» το έτσι και αλλιώς αυτονόητο. Εκλογική χρονιά γαρ

Οι αγρότες όμως πλέον ξέρουν.

Όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούριο για τους αγρότες της περιοχής. Οι αιτίες της κατάστασης αυτής είναι γνωστές και διαχρονικές. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, είναι η πολιτική της ΚΑΠ. Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τα μεγάλα λόγια και η αποθέωση της «ελεύθερης αγοράς» και της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλέον δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα οι τιμές είναι μισές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πάρα πολλά από αυτά έχουν σαπίσει μέσα στα χωράφια λόγω μειωμένης ζήτησης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των επιτραπέζιων σταφυλιών όπου οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 42,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (στοιχεία incofruit-hellas).

Επίσης εδώ και καιρό μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν χαθεί επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπλέκουν τη χώρα και τον λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. (Η «ελεύθερη αγορά» πάει περίπατο μπροστά στα συνολικότερα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ-ΕΕ και φυσικά της Ελλάδας).

Την ίδια στιγμή το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό έχει κάνει τα φρούτα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα για το οικογενειακό τραπέζι είδος πολυτελείας. Η κατάσταση είναι εκρηκτική αν συνυπολογίσουμε το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, λιπάσματα).

Το ΚΚΕ με τα μέλη του, τους εκλεγμένους του σε Βουλή και Τοπική Διοίκηση δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να είναι στα πλευρό των φτωχών και βιοπαλαιστών αγροτών. Είτε με τους εκλεγμένους του είτε μέσα στο κίνημα των αγροτών δε θα σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματα, τις ανάγκες τους, για την οργάνωση της πάλης τους.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και ο μόνος δρόμος είναι το δυνάμωμα της πάλης των αγροτών χωρίς αναμονή για «Σωτήρες»

  • Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από ζημιές ή από την απούλητη παραγωγή
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. Για όσο εξακολουθεί αυτή η κατάσταση
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ – δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους

Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής.