Ο Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ «χρεώνει» σε Παναγιωτόπουλο-Χαρδαλιά «τεράστια αρπαχτή» ύψους… 10 εκ. ευρώ!

Ο πρώην υπουργός καλεί τον Καβαλιώτη υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υφυπουργό του να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων

Μετά το «σκάνδαλο Πάτση», το οποίο οδήγησε στην αποπομπή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, νέα καταγγελία κατά κυβερνητικού στελέχους έκανε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αυτήν τη φορά για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την «αρπαχτή» με ανάθεση διαγωνισμού προμήθειας με λάμπες LED στην εταιρεία Dasteri ΑΕ.

Ο κ. Πολάκης την ονομάζει «τεράστια αρπαχτή», καθώς από τα στοιχεία προκύπτει υπερκοστολόγηση των προϊόντων αλλά αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε την ανάθεση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει «Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους διαθέτει ΜΟΝΟ η συγκεκριμένη εταιρεία».

Όσον αφορά την υπερκοστολόγηση τονίζει πως «το Υπ. Άμυνας προμηθεύθηκε από τη Dasteri φωτιστικά σώματα LED 40W – 120W σε τιμές από 490€ έως 780€/τμχ και προβολείς LED 55W – 185W σε τιμές από 470€ έως 790€/τμχ (φωτό 10, 11, 12, 13), ΟΤΑΝ: – το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας (το οποίο η Dasteri προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ, δηλαδή μιλάμε για διαφορά 600€ στο τμχ».

Ο πρώην υπουργός εγκαλεί τον Καβαλιώτη υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τη «χειραψία» που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 10 εκ. ευρώ και τους καλεί δημόσια να δώσουν πειστικές απαντήσεις για μία σύμβαση που, αν μη τι άλλο, «μπάζει», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πολάκης.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Παύλος Πολάκης στην καταγγελία του:

«ΕΙΧΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ! Ορίστε λοιπόν: Η συγκεκριμένη χειραψία ΚΟΣΤΙΣΕ στο ΔΗΜΟΣΙΟ περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ!!!

Γαλάζιες LED ακρίδες…

Στα τέλη του 2021 το Υπ. Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων. Με “πονηρό” όρο στη Διακήρυξη, η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία ‘επένδυση’ (παρότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων.

Παρότι επρόκειτο για προμήθεια εκατομμύριων ευρώ, στον διαγωνισμό κατέβηκε ΜΟΝΟ ΜΙΑ εταιρεία (η DASTERI A.E), η οποία αναδείχθηκε – ως ήταν φυσικό- μειοδότρια και υπέγραψε τον Οκτώβριο σύμβαση με το Υπ. Άμυνας.

Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους διαθέτει ΜΟΝΟ η συγκεκριμένη εταιρεία! Τυχαίο βέβαια ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ενώ είναι επίσης τυχαίο ότι τις εγκαταστάσεις της Dasteri επισκέφθηκαν τον τελευταίο χρόνο ο Σταικούρας και ο Πλακιωτάκης…

Η τιμή ανά είδος, που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού. Είναι και σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ΙΔΙΑ εταιρεία έχει δώσει για τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών!!

Συγκεκριμένα, το Υπ. Άμυνας προμηθεύθηκε από τη Dasteri φωτιστικά σώματα LED 40W – 120W σε τιμές από 490€ έως 780€/τμχ και προβολείς LED 55W – 185W σε τιμές από 470€ έως 790€/τμχ (φωτό 10, 11, 12, 13), ΟΤΑΝ:

  • το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας (το οποίο η Dasteri προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ, δηλαδή μιλάμε για διαφορά 600€ στο τμχ. (φωτό 14, 15)!!!
  • η ΙΔΙΑ η Dasteri έχει προμηθεύσει τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε Δήμους (με απευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ από ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας (φωτό 16, 17, 18)!!!
  • τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευθεί ΤΡΕΙΣ και ΤΈΣΣΕΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ!!! Ενδεικτικά, ο Δήμος Πάτρας (με διαγωνισμό που βέβαια δεν συμμετείχε μόνο ένας…) προμηθεύθηκε τα φωτιστικά σώματα LED με 211€/τμχ και τους προβολείς LED με 84€ – 98€/τμχ (φωτό 19, 20)!!

Αν το Υπ. Άμυνας προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα πλήρωνε:

  1. για τα 18.910 φωτιστικά σώματα αντί 11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€) και
  2. για τους 5.910 προβολείς αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΔΙΑΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΏ!!!

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ κύριε Παναγιωτόπουλε και κύριε Χαρδαλιά;;;

Ανυπομονώ να ακούσω, αν και φαντάζομαι….».