Καβάλα: Στο πλευρό των παλιννοστούντων ομογενών ποντιακής καταγωγής το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Οι προτάσεις και οι ενστάσεις του κόμματος για την τροπή που έχει πάρει πλέον το θέμα των δανειακών τους εκκρεμοτήτων και της προστασίας των κύριων κατοικιών τους από επικείμενους ή ήδη υφιστάμενους πλειστηριασμούς

Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022, κλιμάκιο της παράταξης μας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αποτελούμενο από το Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Κωνσταντίνο-Κάρολο Παπαδόπουλο και από τους κ. κ. Δημήτριο Παπουτσή, Λεωνίδα Παππά και Κυριάκο Ιωαννίδη, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν Παλιννοστούντες ομογενείς συμπολίτες μας ποντιακής καταγωγής, διαμαρτυρόμενοι για την τροπή που έχει πάρει πλέον το θέμα των δανειακών τους εκκρεμοτήτων και της προστασίας των κύριων κατοικιών τους από επικείμενους ή ήδη υφιστάμενους πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν προσδιορισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Καβάλας

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια που έλαβε η συγκεκριμένη ομάδα, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αποκτήσει στέγαση και να αφομοιωθεί ακόμη ομαλότερα εντός της ελληνικής κοινωνίας. Επρόκειτο για δανειακά προϊόντα με έντονο το «κοινωνικό» στοιχείο και έτσι θα έπρεπε να συνεχίσουν. Οι συμπολίτες μας δε που τα έλαβαν, είτε έχτισαν τα σπίτια τους είτε τα αγόρασαν είτε αγόρασαν και τα επισκεύασαν κυρίως στην επαρχία του Νομού μας, με την εμπορική αξία και το «αγοραστικό» ενδιαφέρον αυτών να είναι αντιστοίχως περιορισμένο.

Η επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα να μένουν απαθείς επί χρόνια, μη προβλέποντας ή νομοθετώντας υπέρ μιας «συνολικής» ρύθμισης για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας τις κύριες κατοικίες αυτών των ανθρώπων να «βγαίνουν» σε πλειστηριασμούς, είναι σκληρή και δεν έχει καμία λογική.

Η παράταξή μας δηλώνει πως θα βρίσκεται «δίπλα» στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, όπως άλλωστε και σε κάθε ευάλωτο δανειολήπτη, ο οποίος μάχεται σήμερα για να προστατέψει την κύρια κατοικία του. Με την υπευθυνότητα δε που τη διακρίνει προτείνει αρχικώς μία λύση αντίστοιχη με εκείνη των δανειοληπτών του ΟΕΚ για τη ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων, σύμφωνα με την οποία ο δανειολήπτης που κάλυψε το 60% του δανείου που έλαβε να θεωρηθεί ότι το ξόφλησε ή αν δεν κατάφερε να αποπληρώσει το παραπάνω ποσοστό επί του συνόλου του δανείου του, να του προτείνεται η εξόφληση του υπολοίπου σε 240 μηνιαίες δόσεις, με παράλληλη βέβαια διαγραφή του αντίστοιχου ποσού που έχει βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και για το οποίο, πιθανόν, να κινδυνέψει στο μέλλον να βρεθεί ακόμη και ποινικά υπεύθυνος.

Πρόκειται για ζήτημα υψίστης σοβαρότητας, το οποίο ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξει σε ωρολογιακή βόμβα για την τοπική κοινωνία μας (και όχι μόνο) και το οποίο απαιτεί «γενναία» νομοθετική παρέμβαση, από την αδρανούσα μέχρι σήμερα ελληνική πολιτεία.