ΚΚΕ Θάσου: Συναντήσεις με τον Δασάρχη και ναυτεργάτες στον Λιμένα

Περιοδεία κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ στο νησί-Ποια προβλήματα και αιτήματα κατέγραψαν

Την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022 κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από το μέλος του ΓΠ ΑΜ-Θ του ΚΚΕ, Γιώργο Πυργελή, τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Θάσου, Αλέκο Λουβουλούδη και το μέλος της Τομεακής Επιτροπής, Κομνηνό Γρίντζο πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Δασάρχη Θάσου και ναυτεργάτες στο λιμάνι του Λιμένα.

Στο Δασαρχείο

Στη συνάντηση με τον δασάρχη αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκαν μόλις 12.000 ευρώ για βελτίωση, επισκευή , συντήρηση 240 χιλιομέτρων δασικού οδικού δικτύου. Επιπλέον ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Ποταμιάς που υπήρχε η περσινή φωτιά, έργα συγκράτησης του εδάφους . Όπως επίσης ο συνολικός προϋπολογισμός για την αντιπυρική περίοδο είναι πάρα πολύ κάτω από τις ανάγκες που υπάρχουν.

Από πλευράς του κλιμακίου του Κόμματος τονίστηκε, ότι αυτή η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε  από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα  και την σημερινή της ΝΔ είναι που από την μια αφήνει υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες που έχουν σχέση με τις βασικές ανάγκες του λαού μας, όπως παιδεία, υγεία, αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία κια και από την άλλη δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Τα ζητήματα της αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας του νησιού πρέπει να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος του νησιού, των σωματείων, των μαζικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας και να διεκδικήσουν να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα ώστε να μην πλημμυρίσουμε τώρα τον χειμώνα και να μην καούμε ξανά το καλοκαίρι.

Με τους ναυτεργάτες

Στη συνάντηση με τους ναυτεργάτες που δραστηριοποιούνται στην πορθμειακή γραμμή Θάσου-Καβάλας αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και των ωρών ανάπαυσης, η εντατικοποίηση της εργασίας κατά τους θερινούς μήνες και η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού δύνεται η δυνατότητα ένα καράβι να μένει ακινητοποιημένο έως 4 μήνες περίπου.

Επίσης τονίστηκε ότι, παρά τις πολλές καταγγελίες του Συνδικάτου,  εξακολουθεί να υφίσταται, με την ανοχή του υπουργείου και των τοπικών υπηρεσιών,  η απαράδεκτη κατάσταση διαμονής των πληρωμάτων στα πλοία της γραμμής, εντός των καραβιών χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες προδιαγραφές ενδιαίτησης σε αυτά, με αποτέλεσμα οι ναυτικοί να διανυκτερεύουν σε άθλιες συνθήκες, μη παρέχοντας τους τα προβλεπόμενα όπως (Ρεύμα, Νερό και Θέρμανση).

Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην πορθμειακή γραμμή Θάσου -Καβάλας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης επίθεσης πού έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση που στοχεύει στην κατάργηση των ΣΣΕ, διαμορφώνοντας εργασιακές συνθήκες γαλέρας με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, για να αυξάνουν οι εφοπλιστές διαρκώς τα κέρδη τους.

Την ώρα που οι ναυτεργάτες δέχονται αυτή την επίθεση στα δικαιώματά τους, στο εισόδημά τους, η κυβέρνηση  χαρίζει το ένα δώρο μετά το άλλο στους εφοπλιστές, με την πρόσφατη επικύρωση στην βουλή για την «εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διαγκωνίστηκαν για το ποιος καλύτερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία των εφοπλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 57 δισεκατομμύρια φορολογικών εσόδων, που το 95% να προέρχεται από τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, οι εφοπλιστές θα φορολογηθούν εθελοντικά!!! με 60 εκατομμύρια, δηλαδή το 1 τις χιλίοις του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Την ώρα που δίνουν δισεκατομμύρια για αγορά και κατασκευή νέων καραβιών και είναι ο πρώτος στόλος στον κόσμο.

Αυτή την ταξική πολιτική ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις όποιο πρόσημο και χρώμα και αν είχαν, αυτή θα ακολουθήσει και όποια κυβέρνηση αναδειχτεί από τις επόμενες εκλογές.

Κάλεσε τους ναυτεργάτες να μην δείξουν καμία αναμονή, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, μέσα από το συνδικάτο τους, για αντιμετωπίσουν την επίθεση των ναυτιλιακών εταιριών, για την υπεράσπιση της ζωής τους ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

Με τους αγώνες και σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν ανάσες επιβίωσης, να ανοίξει ένα ελπιδοφόρο αύριο.

*Δελτίο Τύπου