ΚΚΕ Καβάλας: Στη Βουλή τα προβλήματα των ναυτεργατών στις πορθμειακές γραμμές Θάσου–Καβάλας

Ερώτηση 4 βουλευτών του κόμματος προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αίτημα να τηρηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και σταματήσει η διαμονή των ναυτικών εντός των καραβιών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στα πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας. Οι βουλευτές Λεωνίδας Στολτίδης, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, ζητούν να μάθουν ποιες κινήσεις θα κάνει το Υπουργείο για να τηρηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και σταματήσει η διαμονή των ναυτικών εντός των καραβιών χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες προδιαγραφές ενδιαίτησης σε αυτά.

Η ερώτηση αναφέρει σχετικά:

«Οι ναυτεργάτες στις πορθμειακές γραμμές Θάσου – Καβάλας, όπου δραστηριοποιούνται 4 ναυτιλιακές εταιρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων,  όπως είναι η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και των ωρών ανάπαυσης, η εντατικοποίηση της εργασίας κατά τους θερινούς μήνες και η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού δίνεται η δυνατότητα ένα καράβι να μένει ακινητοποιημένο έως 4 μήνες .

Να σημειωθεί, επίσης, η απαράδεκτη κατάσταση διαμονής των πληρωμάτων στα πλοία της γραμμής, εντός των καραβιών, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες προδιαγραφές ενδιαίτησης σε αυτά, με αποτέλεσμα οι Ναυτικοί να διανυκτερεύουν σε άθλιες συνθήκες, μη παρέχοντας τους τα προβλεπόμενα όπως (ρεύμα, νερό και θέρμανση).

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα οι αναφορές και καταγγελίες του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας προς το υπουργείο και το τοπικό λιμεναρχείο είναι δεκάδες , χωρίς όμως να έχουν αντιμετωπιστεί τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
– Να τηρηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
– Να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός διαμονής των ναυτικών εντός των καραβιών χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες προδιαγραφές ενδιαίτησης σε αυτά».