Λαϊκή Συσπείρωση: «Ανάπτυξη» στον Δήμο Καβάλας από ποιον και για ποιον;

Χρήστος Ποτόλιας και Φώτης Τσούτσης σχολιάζουν δηκτικά την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Καβάλας

Ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας με την ίδια παράταξη, Φώτης Τσούτσης σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Καβάλας.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο δήμος, ως επιχείρηση Α.Ε., «καταρτίζει το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα» που αφορά σύμφωνα με την εισήγηση: «Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης… (όπου) ο ρόλος της Καβάλας ανάγεται στη λειτουργία της ως πύλης… μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης, της Εγνατίας Οδού και του άξονα από την Βουλγαρία… των λιμανιών (αστικό λιμάνι-εμπορευματικό λιμάνι «Φίλιππος Β΄»)… του σιδηροδρομικού δικτύου προς τον σταθμό Τοξοτών, την σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας με την Θεσσαλονίκη… τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμανιού και τη διασύνδεση της πόλης με τον οδικό άξονα Καβάλα-Σέρρες-Βουλγαρία (Ε62)… με τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του αστικού λιμανιού για τη λειτουργία του ως λιμένα κρουαζιέρας και μαρίνας… με χρήσεις αναψυχής και ως πύλη εισόδου επιβατών κρουαζιέρας… ως τουριστική πύλη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ… (ώστε) με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε… δημιουργείται πρόσφορο έδαφος… στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, λειτουργώντας ως πόλοι και υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, επενδύσεων και αναπτυξιακών διαδικασιών εν γένει…».

Τους ίδιους στόχους έχει χαράξει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά και ντόπιοι φορείς (Επιμελητήρια, Ινστιτούτα κλπ.), να αναδείξουν δηλαδή την Περιφέρεια σε διαμετακομιστικό κέντρο με την παράλληλη ανάπτυξη της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας «αξιοποιώντας»-ξεπουλώντας στην ουσία σε μονοπωλιακούς ομίλους, βασικές υποδομές της περιοχής όπως λιμάνια (Αλεξανδρούπολης-Καβάλας), Αεροδρόμια (Χρυσούπολης-Αλεξανδρούπολης), Εγνατία Οδό, ακτές, ορυκτό πλούτο κλπ.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν «ακουμπάει» ούτε στο ελάχιστο τα λαϊκά στρώματα. Άλλωστε ούτε μία αράδα δεν αφιερώνεται στο πολυσέλιδο εγχειρίδιο του σχεδίου σε τέτοια κατεύθυνση, στο πως δηλαδή θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες από αυτό το σχεδιασμό.

Στην επικρατούσα άποψη των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην Τ.Δ., η Λαϊκή Συσπείρωση το ερώτημα που θέτει είναι: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Γιατί όσο η ανάπτυξη θα έχει ως εργαλεία την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα με στόχο την καπιταλιστική κερδοφορία μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων, αυτό θα γίνεται με μαθηματική ακρίβεια σε βάρος των εργαζομένων. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια σημαίνει βάσανα για το λαό και τα παιδιά του. Σε τίποτε δεν θα ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα της πόλης και των χωριών με το προτεινόμενο Ε.Π. του δήμου, εκτός από ορισμένες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, με ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας, με κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προβάλλουμε και διεκδικούμε στόχους σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για μία ανάπτυξη που να απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας.

Την απάντηση στα μεγαλεπήβολα σχέδια για την «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων στον δήμο μας, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών,  μπορεί να δώσει ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του σε όλες τις κάλπες.