ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και η Νέα Δημοκρατία κατάργησε το πλαίσιο προστασίας

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν τόσο, αναφέρει το κόμμα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς

Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα κινδυνεύουν, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή «για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους εκβιασμούς των funds, με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 και με επικαιροποιημένα κριτήρια», ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ για το γεγονός ότι «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Τελικά, η Δικαιοσύνη του κ. Μητσοτάκη είναι γρήγορη και δε χρειάζεται κανένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο, προκειμένου, όταν και εκεί που θέλει, να επιτυγχάνεται η ταχεία και «αμερόληπτη» απονομή της.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων (ημερομηνία συζήτησης στον Άρειο Πάγο: 26.01.2023) , ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα, διασφάλισε νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια κατάργησε εντελώς το πλαίσιο προστασίας.

Σήμερα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, σε μια περίοδο όπου ήδη η κοινωνία πληρώνει ακριβά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε.

Για να μπει τέλος στην ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης δανείων και να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, η παράταξή μας καταθέτει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους εκβιασμούς των funds, με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 και με επικαιροποιημένα κριτήρια.

  • Διεκδικούμε την προστασία της αγροτικής γης και καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους
  • Επιδιώκουμε βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και γενικότερα καθορισμό χαμηλότερων δόσεων με σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις όλων των δανείων
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με «κούρεμα» οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση
  • Τέλος, την ύπαρξη πραγματικής επιδότησης από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες και όχι όπως σήμερα, που όταν αυτή η επιδότηση προβλέπεται, «χάνεται» κάπου μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών «πλατφόρμων» της ΕΓΔΙΧ και στη γραφειοκρατία

Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Είναι η ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης από μέρους μας!