Πέτρος Παναγιώτου: Ο ΥΕΘΑ παρουσιάζει το βιβλίο του πρώην Δημάρχου Ελευθερούπολης και πρώην προέδρου του ΟΛΚ

Στον τόπο που υπηρέτησε ως «πρώτος πολίτης», στην Ελευθερούπολη, η «πρεμιέρα» του «Μια πορεία, δυο σταθμοί»

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μια πορεία, δυο σταθμοί. Ελευθερούπολη-Καβάλα» του Πέτρου Παναγιώτου, μια «μαρτυρία» που παρουσιάζει μέσα σε 300 πυκνογραμμένες σελίδες τη δική του πορεία στην πολιτική, σκιαγραφώντας παράλληλα και σημαντικές πτυχές της «ζώσας» τοπικής πολιτικής σκηνής.

Ένα από τα πλέον ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Καβάλας για πάνω από 25 χρόνια, ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας καταγράφει στο βιβλίο του το πώς ο ίδιος βίωσε τα πολιτικά –και όχι μόνον– «πράγματα» τις τελευταίες δεκαετίες, περιλαμβάνοντας και εκατοντάδες φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, με πρωτοβουλία του Δήμου Παγγαίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Μια πορεία, δυο σταθμοί. Ελευθερούπολη-Καβάλα» του Πέτρου Παναγιώτου, στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, στις 11:00 το πρωί.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Ι. Παναγιωτόπουλος | Υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • Θεόδωρος Δ. Λυμπεράκης | Δικηγόρος-Ιστορικός ερευνητής
  • Θεόδωρος Βεργίδης | Μαθηματικός-πρ. Σχολικός Σύμβουλος
  • Χρήστος Μποσμπότης | Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Άρης Μεντίζης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ναταλία-Άννα Βασιλέκα.

Μια πορεία, δυο σταθμοί

Βασισμένο στις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τα παιδικά και φοιτητικά χρόνια του έως την ανάληψη θέσεων ευθύνης, το βιβλίο του Πέτρου Παναγιώτου ξεπερνά τα όρια μιας απλής αφήγησης προσωπικών εμπειριών.

Προσανατολισμένο σε έναν στόχο που φαίνεται πως ελκύει ιδιαίτερα τον συγγραφέα, κατανοώντας και αξιοποιώνας τα μέσα που οδηγούν στην ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κυρίως κοινωνιών, επιχειρεί ένα ταξίδι αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν άλλοτε στην πρόοδο και άλλοτε στην αποδυνάμωσή τους.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ

Διαποτισμένο από μια ιδιότυπη εμμονή στην ακρίβεια των γεγονότων και τη θωράκισή της με αδιάσειστα στοιχεία, στέκεται με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στις στρεβλώσεις της πολιτικής και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, αλλά προβάλλει ταυτόχρονα τα θετικά αποτελέσματα που έχει η ενεργή προσήλωση στην επίτευξη ενός στόχου».

Ποιος είναι ο Πέτρος Παναγιώτου

Γεννημένος στην Καβάλα το 1938, ο Πέτρος Παναγιώτου έζησε τα πρώτα δεκαεπτά χρόνια της ζωής του στην Ελευθερούπολη. Αποφοίτησε από το 3ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Σπούδασε για δύο χρόνια στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Φαρμακοποιός επί σαράντα πέντε χρόνια στην Ελευθερούπολη και Φαρμακέμπορος στην Καβάλα από το 1976, δραστηριοποιήθηκε πολύ ενεργά στο Επιμελητήριο Καβάλας, το οποίο και εκπροσώπησε για είκοσι περίπου χρόνια στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος στην Ελλάδα της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Συχνή ήταν η παρουσία του στον τοπικό Τύπο Καβάλας με άρθρα που διαπραγματεύονταν κυρίως θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Πολιτεύτηκε το 1989, ενώ το 1990 εκλέχτηκε Δήμαρχος Ελευθερούπολης και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Από το 2006 έως το 2010 χρημάτισε Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.