Γιάννης Εριφυλλίδης: Μη διανοηθεί η Κυβέρνηση να παραδώσει στα χέρια ιδιωτών τον έλεγχο των φορέων υδροδότησης!

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά» με την οποία εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και η συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στη ΡΑΕ, που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και τη συμπαράσταση του στους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Καβάλας, που μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, αντιδρούν έντονα, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά», επισημαίνει ότι μ’ αυτή την πρόθεση της Κυβέρνησης τίθενται θέματα συνταγματικότητας ενώ τονίζει ότι η συμπαράσταση τους εργαζομένους γιατί δεν αγωνίζονται για δικές τους συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά για τη διασφάλιση ενός συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά»

«Το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται»

«Η επιχειρούμενη υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, κατά παράκαμψη σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ιδιωτικοποίηση των φορέων υδροδότησης ξεκίνησε, άλλωστε, με τον Νόμο 4964/2022 και την επαναμεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά ομολογία του κράτους ότι είναι ανίκανο να ελέγξει αποτελεσματικά τη Δημόσια υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα ήμουν ενδεχομένως υπέρ ενός νομοσχεδίου με στόχο τη (με στοχευμένες παρεμβάσεις) βελτίωση του υφιστάμενου ελέγχου και εποπτείας των φορέων υδροδότησης προς όφελος των καταναλωτών. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για μεταφορά κατά το Σύνταγμα αποκλειστικά κρατικών αρμοδιοτήτων, σε επίπεδο (μεταξύ άλλων) αδειοδοτικό, τιμολογιακό και κυρωτικό, σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η πρόβλεψη για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, αλλά και για χρηματοδότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής από τους ίδιους τους φορείς υδροδότησης (δηλαδή σε τελική ανάλυση από όλους εμάς) είναι ιδιαιτέρως προβληματικές και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Δεν τα λέω μόνο εγώ ως Δικηγόρος και υποψήφιος Δήμαρχος, τα έχει πει με αποφάσεις του (οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν γίνονται σεβαστές) το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα είπε πρόσφατα και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται, επομένως οι υπηρεσίες υδροδότησης δεν αποτελούν μονοπώλιο, δεν ανήκουν στην αγορά και δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον έλεγχο μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής. Μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να παραδώσει στα χέρια ιδιωτών τον έλεγχο των φορέων υδροδότησης! Τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά, το δε μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού εφαρμόστηκε στην πράξη σε άλλες χώρες και απέτυχε παταγωδώς.

Στο πλευρό, λοιπόν, των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με όλες μας τις δυνάμεις! Δεν αγωνίζονται για δικές τους συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και αιτήματα, αλλά για τη διασφάλιση ενός συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού, αγωνίζονται για το δίκαιο και για το καλό όλων μας».