ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τσακαλώτος και Φάμελλος στην Καβάλα για παρουσίαση βιβλίου

Οι δύο πρώην υπουργοί θα μιλήσουν για τον συλλογικό τόμο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019»

ΗΝομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας, το βιβλιοπωλείο Εκλογή και οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ διοργανώνουν παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του συλλογικού τόμου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019».

Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στις 19:30, στο Airotel Galaxy Hotel στην Καβάλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος | Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. υπουργός Οικονομικών, και
  • Σωκράτης Φάμελλος | Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ευριπίδης Ταρασίδης.

Στον συλλογικό τόμο «Με την πλάτη στον τοίχο» συμμετέχουν οι: Γιώργος Γερμανός, Αδάμ Καραγλάνης, Μαρία Κουμερτά, Βίκη Κουφορίζου, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, Έλενα Παπαδοπούλου, Αντώνης Παπαζαχαρίου, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Τσίτσικας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.

Με την πλάτη στον τοίχο

«Δεν είναι εύκολο να αναμετρηθεί κανείς με μια περίοδο τόσο δύσκολη, αλλά και τόσο συναρπαστική, όσο εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Να εξηγήσει τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές, τις επιτυχίες, αλλά και τις αστοχίες.

Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να κάνει μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του εγχειρήματος. Περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών: από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δις επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα; Παρόλο το Μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα των προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς παίρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;